sâmbătă, 21 februarie 2015

CAPITOLUL VIII - HIPERCOLESTEROLUL: BOLILE CARDIO-VASCULARE ŞI DIETETICA

Principalul scop al cărţii de faţă este acela de a vă învăţa cum să vă schimbaţi obişnuinţele alimentare, pentru a pierde excesul de kilograme pe care îl puteţi avea şi pentru a face în aşa fel încât să vă stabilizaţi definitiv greutatea, mâncând orice, fără nici o restricţie.
În capitolele precedente aţi văzut că lipidele consumate nu sunt răspunzătoare pentru constituirea grăsimilor de rezervă decât atunci când le mâncaţi în acelaşi timp cu glucidele şi, în special, cu glucidele rele.
Unii s-ar putea gândi că au voie să mănânce – fără a suferi nici un fel de urmări – toate grăsimile pe care le vor, cu condiţia să nu fie într-o combinaţie alimentară interzisă.
Bineînţeles că nu este deloc aşa şi am avut grijă să precizez acest lucru, ori de câte ori s-a ivit ocazia.
Schimbarea obişnuinţelor alimentare, pentru ca să slăbiţi, este un lucru bun, dar la fel de important este s-o faceţi în scop preventiv cu perspectiva suplimentara de a vă ameliora starea de sănătate.
Mi s-a reproşat că în prima versiune a cărţii mele am trecut sub tăcere problema colesterolului. Totuşi, aveam încă de la început intenţia să vorbesc despre el şi, de aceea, am luat legătura cu mai mulţi specialişti. Nici unul dintre ei nu mi-a vorbit riguros exact în aceiaşi termeni despre colesterol şi – cum eu nu sunt medic – nu mi s-a părut înţelept să aleg dintre aceste răspunsuri unul anume chiar dacă experienţa personală mi-a permis să-mi fac o părere în acest domeniu.
Astăzi, adică după cinci ani, problema colesterolului face obiectul unui consens, iar numărul de publicaţii care se ocupă de el este impresionant.
Colesterolul a devenit una dintre marile preocupări ale epocii noastre, dată fiind implicarea sa în bolile cardio-vasculare. De aceea, mă voi opri asupra lui, în cele ce urmează.
Un fals intrus
Colesterolul nu este un intrus. El este chiar indispensabil pentru producerea unor anumiţi hormoni. Corpul conţine circa 100 grame de colesterol, repartizat între ţesuturile sistemului nervos, nervi şi diferite celule.
El este, în mare parte, produs de către organism (70%), în special de bilă, care îl deversează, în cantitate de 800-1200 mg/zi, în intestinul subţire.
Colesterolul care ne preocupă, în general, este cel de origine alimentară, deşi aflat în minoritate (30%).
Colesterolul nu se găseşte izolat în sânge, deoarece este fixat pe proteine. Acestea sunt de două categorii:
lipo-proteinele cu densitate mică sau LDL (Low Density Lipoproteins), ce distribuie colesterolul la celule şi, mai ales la celulele pereţilor arteriali, care devin victimele acestor depozite grăsoase.
De aceea, LDL – colesterolul a fost botezat “colesterol rău”, fiindcă, în timp, el se depune pe pereţii vaselor de sânge şi le astupă.
Această opturare a arterelor poate duce la un accident vascular:
·               arterită a membrelor inferioare,
·               o angină pectorală sau un infarct miocardic,
·               un accident vascular cerebral, urmat, eventual, de o paralizie.
lipo-proteinele cu densitate mare sau HDL (High Density Lipoproteins), care conduce colesterolul în ficat, pentru a fi eliminat.
HDL – colesterolul se numeşte “colesterol bun”, pentru că el nu generează nici un depozit pe pereţii vaselor. Dimpotrivă, el are proprietatea de a curăţa arterele de depozitele lor ateromatoase. De. aici, se deduce că riscul de accident cardio-vascular este cu atât mai redus, cu cât procentul de HDL este mai mare.
Normele actuale sunt mult mai puţin largi decât cele care au fost luate în consideraţie ani de-a rândul. Trebuie să reţineţi trei noţiuni:
         colesterolul total (HDL + LDL) trebuie să fie mai mic sau egal cu 2 grame la litrul de sânge,
         LDL – colesterolul trebuie să fie mai mic de 1,30 g/l,
         HDL – colesterolul trebuie să fie mai mare de 0,45 g/l, la bărbaţi, şi 0,55 g/l, la femei.
Riscurile cardio-vasculare sunt de două ori mai mari, dacă procentul de colesterol este de 2,2 g/l şi de patru ori, dacă este mai mare de 2,6 g/l.
Dar s-a putut observa că 15% dintre infarcturi surveneau la subiecţi care aveau un procent de colesterol total inferior valorii de 2 g/l. De aceea, această noţiune nu mai are decât o semnificaţie relativă.
Cel mai important este dozajul LDL şi HDL şi, mai ales, raportul dintre colesterolul total şi HDL, acesta trebuind să fie în mod imperativ mai mic de 4,5.
45% dintre francezi au procente mai mari decât normal, iar circa 8 milioane au un colesterol mai mare de 2,50 g/1. Or, ştiind că scăderea procentului de colesterol cu 12,5% permite reducerea cu 19% a numărului de infarcturi de miocard, avem tot interesul să-l luăm în serios această problemă.
În cazul hipercolesterolului, medicul va putea prescrie anumite medicamente, dar acest lucru ar trebui făcut doar în ultimă instanţă.
O bună gestiune a alimentaţiei va fi, în majoritatea cazurilor, suficientă.
Iată recomandările pe care le puteţi urma, atât pentru scăderea colesterolului, dacă este prea mare, cât şi pentru prevenirea lui.
1. – Pierderea în greutate
S-a constatat că slăbirea duce, în cele mai multe cazuri, la o ameliorare a tuturor parametrilor biologici. Scăderea procentului de colesterol este, cu siguranţă, cea care va apare cel mai repede, cu condiţia să nu faceţi greşeala de a consuma în exces lipidele rele.
2. – Limitarea aportului de colesterol din alimentaţie
Alimentele conţin un procent de colesterol variabil. Gălbenuşul de ou, organele şi drojdia de bere îl au în cantitate mare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a preconizat, o lungă perioadă, să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg.
Or, lucrările recente au arătat, paradoxal, că acest aspect al dieteticii era foarte secundar. Un aport alimentar de 1000 mg de colesterol pe zi nu ar duce decât la o mărire a colesterolului cu circa 5%.
De aceea, se va putea neglija cantitatea de colesterol din alimente. În schimb, va trebui să se ţină cont de gradul de saturaţie a acizilor graşi ingeraţi.
3.- Lipidele trebuie alese
În capitolul II, despre clasificarea alimentelor, am văzut deja că grăsimile se împart în trei categorii:
         Grăsimile saturate, care se găsesc în carne, mezeluri, pasăre, ouă, lapte, brânzeturi.
Aceste grăsimi măresc procentul de colesterol total şi mai ales pe cel de LDL – colesterol care se depune pe pereţii arterelor, favorizând, astfel, accidentele vasculare.
Publicaţii recente arată, totuşi, că ouăle ar avea un efect mult mai puţin important decât s-a crezut multă vreme.
Cât despre pasăre, dacă i se îndepărtează pielea, procentul de grăsime saturată este mic. Deci consumul acestora ar avea efect redus asupra creşterii colesterolului.
Acizii graşi poli-nesaturaţi, de origine animală
Aceştia sunt, în mod esenţial, acizii graşi conţinuţi în grăsimea de peşte.
S-a crezut mult timp că eschimoşii, care consumă o hrană compusa în procent de 98% din grăsime de peşte, nu suferă de boli cardiovasculare datorită unor motive genetice. Apoi, s-a ajuns la concluzia că tocmai natura hranei lor era cel mai bun factor de prevenire.
Consumul grăsimii de peşte duce, într-adevăr, la o importantă scădere a trigliceridelor şi previne trombozele.
Se înţelege, atunci – contrariu a ceea ce s-a crezut multă vreme – că peştele, cu cât este mai gras, cu atât are o influenţă mai bună pe plan cardio-vascular. De aceea, trebuie încurajat consumul de somon, ton, sardine, scrumbie, anşoa şi heringi.
Acizii graşi mono-nesaturaţi
Primul dintre aceştia este acidul oleic, care se găseşte în special în uleiul de măsline.
Se poate spune că uleiul de măsline este campionul la toate categoriile de grăsimi care au influenţă benefică asupra colesterolului. El este singurul care face să scadă efectiv colesterolul rău (LDL) şi să crească cel bun (HDL).
Unii au înţeles, de acum, că tonul cu ulei de măsline devine, astfel, o adevărată “pavăză” împotriva problemelor circulatorii.
4. – Trebuie mărită raţia de fibre alimentare
Prezenţa fibrelor în tubul digestiv ameliorează metabolismul lipidelor.
S-a observat, în special, că procentul de colesterol scade simţitor dacă se consumă pectină (mâncând mere), ceea ce se petrece şi în cazul tuturor celorlalte fibre solubile conţinute de ovăz şi leguminoase (fasole uscată, linte).
5. – Trebuie limitat consumul de cafea
Studii făcute în SUA şi în Norvegia au arătat că, la peste şase cafele pe zi, colesterolul total creşte simţitor, iar HDL scade uşor.
Acest efect negativ nu se datorează cofeinei, de aceea, chiar dacă beţi cafea decofeinizată nu veţi îmbunătăţi valorile.
6. – Se poate bea puţin vin
Profesorul Maquelier a izolat, din vin, o moleculă, “procianidina”, care are avantajul de a scădea colesterolul total.
Insula Creta, a cărei populaţie consumă vin şi mult ulei de măsline, este regiunea europeană cu cel mai scăzut procent de boli cardio-vasculare.
Totuşi, nu trebuie să depăşiţi trei pahare pe zi, când vinul este bogat în tanin.
7. – Trebuie ameliorată igiena de viaţă
Stresul, tabagismul şi sedentarismul au, şi ele, o acţiune negativă asupra colesterolului. O mai bună igiena de viaţă se impune nu numai ca măsură curativă, ci şi preventivă.
         Dacă sunteţi obezi, trebuie să slăbiţi.
         Diminuaţi-vă consumul de carne (maximum l50 g/zi).
         Alegeţi carne fără grăsime (cal, vacă slabă).
         Înlocuiţi uneori carnea cu pasăre (fără piele).
         Evitaţi mezelurile şi organele.
         Preferaţi peştele (minimum 300 g/săptămână).
         Mâncaţi unt puţin (maximum 10 g/zi).
         Limitaţi-vă consumul de brânzeturi.
         Mâncaţi lapte degresat şi lactate cu 0% materii grase.
         Măriţi-vă consumul de fibre (fructe, cereale, legume).
         Măriţi-vă consumul de acizi graşi mono şi poli-nesaturaţi vegetali (ulei de măsline, floarea soarelui, rapiţă).
         Asiguraţi-vă un aport suficient de vitamina A şi E, de seleniu şi crom.
         Nu abuzaţi de cafea.
         Beţi (eventual) vin bogat în tanin (maximum 1/2 sticlă/zi).
         Dominaţi-vă stresul.
         Practicaţi, eventual, un sport de rezistenţă.
         Încetaţi să fumaţi."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu