sâmbătă, 14 februarie 2015

CAPITOLUL V - METODA - 12

"f. Alcoolul
Toate băuturile alcoolice ar trebui să facă obiectul unei gestiuni separate. În Faza II, aşa cum v-am dat de înţeles, veţi putea bea iar băuturi alcoolice, dar în anumite limite. Înseamnă că va trebui, şi în cazul lor, să faceţi o alegere. Vă previn că nu veţi putea să  includeţi din oficiu – chiar dacă este unul dintre vechile obiceiuri – băuturile-aperitiv, vinul alb, vinul roşu şi digestivele. Chiar dacă sunteţi excepţională, care – prin definiţie înseamnă şi alte abateri, nu este înţelept s-o faceţi. Va trebui să vă gestionaţi băutura, după cum vă gestionaţi mâncarea.
h. Băuturile-aperitiv
Ca aperitiv, luaţi mai curând un pahar de vin sau de şampanie bună, decât whisky sau gin, chiar dacă le adăugaţi apă sau sifon[1], pentru că abaterea este mai mică. Un whisky reprezintă echivalentul, în alcool, al unei jumătăţi de litru de vin roşu. Personal, prefer să mă rezerv pentru vin. Acesta este motivul pentru care nu beau niciodată aperitive la restaurant, iar acasă cu totul excepţional. În chip de aperitiv, şi pentru “a ciocni” cu comesenii, cer, de preferinţă, un pahar de vin. De altfel, în majoritatea cazurilor, îi cer chelnerului să aducă imediat vinul pe care îl vom bea la masă. Dacă este un Bordeaux tânăr sau un Beaujolais de calitate superioară (Brouilly, FIeurie), merge cu orice. De aceea, nu este nevoie, să aşteptaţi până comandaţi toate felurile, pentru a şti ce veţi bea. Şi, apoi, puteţi comanda întotdeauna altceva în timpul mesei, dacă e necesar, chiar dacă nu luaţi decât o jumătate de sticlă.
Vinul băut ca aperitiv este, paradoxal, o practică venită din străinătate. La New York, Berlin sau Singapore puteţi cere un pahar de vin, ca aperitiv, fără ca şeful de sală să vă considere – aşa cum se întâmplă de multe ori în Franţa – drept un ţăran din creierii munţilor Correze sau un muncitor de la Renault.
Cred că este de prisos să vă mai recomand să nu beţi decât un singur aperitiv. Mai ales când este whisky sau ceva echivalent. Dacă nu puteţi altfel, ceea ce m-ar mira, mai bine luaţi încă un pahar de vin sau de şampanie.
În general, momentul aperitivului este cel mai greu de depăşit, atunci când eşti preocupat de buna gestiune a alimentaţiei tale. Dacă vă aflaţi la nişte prieteni, acesta este momentul cel mai trenant deoarece gazda îi aşteaptă, de multe ori, pe ultimii invitaţi, pentru a termina prepararea unor anumite mâncăruri, care poate dura mai mult de o oră.
Dacă sunteţi printre cei care au politeţea de a fi punctuali, puteţi fi puşi în situaţia de a suporta vreo două ore un aperitiv. Este prea mult, când nu ai de ronţăit decât glucide rele şi când eşti hotărât să-ţi păstrezi abaterile pentru vinul roşu, pus cu dragoste la învechit, în pivniţă, de către prietenul dumneavoastră sau pentru crema de zmeură pe care gazda o reuşeşte, de obicei, la perfecţie.
Mesele care, pentru mine, au devenit un adevărat coşmar sunt cele organizate de anglo-saxoni. Eşti rugat să fii acolo la şase şi jumătate, dar, chiar dacă ajungi cu o jumătate de oră mai târziu, să nu-ţi faci iluzii că ai putea mânca ceva mai devreme de ora opt sau nouă.
Mai păstrez, încă vie, trista amintire a unei seri petrecute la nişte englezi, care tocmai se instalaseră într-o suburbie a Parisului, şi, unde, la douăsprezece fără un sfert, o pereche de francezi s-a ridicat să plece. Nu mică le-a fost surpriza, când stăpâna casei le-a spus cu un accent încântător: “Vai, doar nu vreţi să plecaţi chiar acum, când vom servi cina?” Aceştia veniseră, cu scrupulozitate, la ora şapte, gândindu-se că englezii mănâncă foarte devreme. Patru ore după aceea, răstimp în care nu acceptaseră decât un singur “drink”, ajutaţi şi de hipoglicemie, ajunseseră la limitele disperării.
Dacă aveţi experienţa unor asemenea serate, aţi rămas, cu siguranţă, uluiţi văzând ce cantitate de alcool pot înghiţi, pe stomacul gol, anglo-saxonii. Poate aţi remarcat şi că cea mai mare grijă a stăpânului casei este să “readucă” în permanentă la acelaşi nivel lichidul din păhărele invitaţilor. Această practică, pe lângă faptul că nu-ţi permite să ştii cât bei – lucru care constituie ultima dintre grijile lor – îi determină pe anglo-saxoni să-şi ia paharul cu aperitiv atunci când sunt rugaţi să treacă la masă. Aşa ceva poate părea logic, din moment ce dă pe dinafară (nu precizez cine anume...).
Am acordat mai multă atenţie aperitivului, pentru a sublinia că acesta constituie, deseori, o capcană, fapt care îl va face cu atât mai greu de controlat. Dar, dacă mă ghidez după experienţa mea, există întotdeauna modalitatea de a evita pericolul. Este de ajuns să vrei.
Oricum, amintiţi-vă bine regula de bază, în această privinţă: mâncaţi în prealabil proteine-lipide (brânză, salam, peşte etc.), pentru că băutura pe stomacul gol este nu numai o erezie, ci şi începutul unei catastrofe metabolice.
Vinul
În capitolele precedente am prezentat în câteva reprize subiectul respectiv şi aţi putut trage concluzia că preferinţa mea se îndreaptă mai ales spre vinul roşu, în general, şi spre Bordeaux, în special.
Este adevărat şi mă voi explica aici, dar asta nu înseamnă că m-aş lepăda de vinurile albe sau de alte vinuri roşii. Precizez încă o dată: totul este o chestiune de alegere, în cadrul gestiunii fiecăruia.
Recunosc că cel mai bun vin, care merge cu un excelent pateu de ficat de gâscă, este vinul de Sauterne. Şi, dacă aveţi norocul de a avea în farfurie un ficat de gâscă excepţional, cel mai bun mod de a-l aprecia este să-l însoţiţi cu un pahar de Sauterne. Dar gestiunea este arta compromisurilor!
Ficatul, după cum ştiţi, este glucido-lipidic, ceea ce înseamnă – chiar şi pentru cantităţile simbolice – că a-l mânca este o mică abatere. Sauterne-ul este dulce şi constituie deci o mică abatere potenţială, în plus. Şi, dacă vă folosiţi toţi “jokerii” chiar de la începutul mesei, cum veţi mai gestiona restul?
Dar sunteţi liberi să vă hotărâţi pentru Sauterne, cu condiţia să vă limitaţi strict la un minimum, adică atât cât este necesar ca să vă savuraţi ficatul de gâscă. Să ştiţi însă că un pahar de Sauterne echivalează cu trei pahare de Medoc.
Din moment ce putem bea mai multe pahare de vin – la o masă normală – fără a ne compromite echilibrul glucido-lipidic,  atunci să bem un vin mai puţin dulce, ceea ce constituie o foarte mică abatere. Vinul roşu şi vinurile albe seci prezintă, în general acest avantaj.
Dar cu toate că vă recomand în special vinul roşu, trebuie să precizăm anumite nuanţe, de mare importanţă. Stabilind o ierarhie a vinurilor, pe primul loc aş plasa vinul roşu tânăr, al cărui conţinut de alcool se situează între 9 şi 12. În această categorie veţi găsi vinurile de Beaujolais, de Gamay, de Loara – ca Chinon, Bourgueil, Anjou, Saumur, Champigny – şi multe alte vinuri de regiune, care se beau tinere, cum este cel de Savoia. Este evident că, pe măsură ce cobori mai în sud, conţinutul de alcool creşte. Dar asta nu este un motiv de a le da la o parte.
Francezul, în general, şi parizianul, în special, au tendinţa prea pronunţată de a considera că un vin roşu de Bordeaux nu trebuie băut decât după ce s-a învechit câţiva ani. Este fals! Şi îi felicit pe specialiştii, ca şi pe redactorii revistelor de gastronomie, care promovează ideea că foarte multe vinuri de Bordeaux pot fi băute tinere. De aceea găsim, în prezent, în majoritatea celor mai bune restaurante franceze, o gamă vastă de excelente “vinişoare de Bordeaux”. Criticii gastronomici nu uită, de altfel, să precizeze acest lucru în comentariile lor şi o fac cu atât mai convingător, cu cât raportul dintre calitate şi preţ este întotdeauna satisfăcător.
Totuşi, asta nu înseamnă că ar trebui să tratăm cu indiferenţă marile soiuri care moţăie în străfundurile pivniţelor cunoscute, ci dimpotrivă. Dar trebuie să ştiţi că vinurile vechi, fie ele de Bourgogne ori de Bordeaux, nu se beau, ci se degustă. Învăţaţi să faceţi acest lucru, care trebuie neapărat să fie o parte componentă a culturii oricărui francez.
Din păcate, mi s-a întâmplat de mai multe ori să constat, în cursul unor mese la care participau străini şi francezi, că aceştia din urmă erau ruşinos de inculţi într-un domeniu în care numeroşi străini se puteau mândri cu nişte cunoştinţe impresionante.
Am remarcat întotdeauna că acest tip de cunoştinţe poate fi de mare ajutor în cadrul relaţiilor publice, în general, şi la mesele de afaceri, în special. Chiar dacă discuţia se înnoadă cu greu, chiar dacă interlocutorii sunt străini, vă garantez, din experienţă, ca acesta este un subiect deosebit de plăcut şi preferat conversaţilor cu privire la vreme sau chiar la cursul dolarului.
Întorcându-ne la recomandările cu privire la vin, cred că în Faza II puteţi bea trei pahare de vin roşu fără să tulburaţi echilibrul general al noului mod de alimentaţie. Iată, ca exemplu, o masă perfect echilibrată:
Ciuperci à la grecque
limbă-de-mare la grătar, zacuscă
salată
zmeură
cafea decofeinizată
Trei pahare de vin roşu băute la această masă nu vă vor îngrăşa, cu condiţia să nu începeţi să beţi decât la sfârşitul primului fel, adică după ce aţi avut grijă să ingeraţi o cantitate de hrană suficientă pentru a neutraliza, într-o anumita măsură, efectul alcoolului. Şi, contrariu a ceea ce aţi putea crede, vinul nu va avea ca efect secundar somnolenţa de după-amiază.
Daca aveţi o reuniune de lucru după masă, veţi constata că paradoxal, tocmai cei care au mâncat glucide rele – în special pâine alba – şi nu au băut, poate, decât apă, vor avea o puternică tendinţă de a moţăi.
Este absolut evident că, dacă nu aţi bea deloc vin, ar fi şi mai, bine. Dar scopul acestei cărţi este de a vă arăta că, respectând anumite reguli fundamentale, vă puteţi permite, totuşi, să vă satisfaceţi şi obligaţiile socio-profesionale, şi plăcerea personală. În schimb, seara, la cina de acasă beţi apă, căci nu este de dorit să depăşiţi o jumătate de litru de vin pe zi.
Am precizat deja că un principiu deosebit de important este acela de a nu bea pe nemâncate. Aceasta este practica pe care v-am încurajat s-o adoptaţi.
Daca ingeraţi alcool pe stomacul gol, acesta trece imediat în sânge şi este, astfel, metabolizat, cu efectele pe care le cunoaşteţi de acum: secreţie de insulină, stocare de energie şi de grăsimi de rezervă, precum şi stare de ameţeală, atunci când nu sunteţi obişnuiţi cu băutura.
Daca alcoolul întâlneşte alimentele din stomac, are loc o combinaţie, iar metabolizarea lui va fi încetinită. Cu cât aceasta va fii mai lentă, cu atât va declanşa mai puţin efecte secundare negative, cum sunt cele de mai sus.
Putem deduce că avem tot interesul să începem să bem cât mai târziu posibil, putând să ne scoatem pârleala la sfârşitul mesei.
Totodată, vă recomand să nu beţi niciodată apă în cursul mesei. Poate vi se pare paradoxal, dar vă voi spune care sunt motivele acestei afirmaţi.
Când beţi vin pe stomacul deja plin, metabolizarea vinului este – după cum aţi înţeles, întârziată, deoarece alcoolul este absorbit mai întâi de către alimente. Deci va fi digerat o dată cu ele. Şi, dacă aceste alimente sunt proteine sau lipide (carne, peşte), care – prin definiţie – se digeră foarte încet metabolizarea alcoolului va fi, şi ea, cu atât mai întârziată. Or, se ştie că, cu cât aceasta este mai întârziată, cu atât vinul “îngraşă” mai puţin.
Dacă beţi apă în alternanţă cu vinul, nu faceţi decât să diluaţi alcoolul cu apa, iar acest amestec, în loc să se combine cu celelalte alimente, datorită saturaţiei, va fi metabolizat rapid şi va trece în sânge, ca şi cum aţi fi fost cu stomacul gol.
Toată lumea vă recomandă să beţi multă apă spre a permite eliminarea deşeurilor organice. Este adevărat, dar a bea apă în timpul mesei este o erezie, cu excepţia cazului când o beţi foarte moderat. Mai întâi, pentru că dăunează digestiei, sucurile gastrice fiind în mare măsură diluate, iar apoi pentru că este cel mai bun mijloc de a metaboliza imediat alcoolul pe care l-aţi băut.
De aceea, obişnuiţi-vă să beţi cât mai puţin în timpul mesei si, mai ales, să nu beţi apă atunci când beţi vin.
i. Băuturi digestive
Pentru că aţi înţeles prea bine că alcoolul este cu atât mai bine metabolizat cu cât este băut mai spre sfârşitul mesei, poate vă aşteptaţi să vă spun că, dacă beţi ceva alcoolic după ce aţi mâncat, este mai inofensiv decât un pahar cu apă minerală de Vichi. Cred însă că vă voi dezamăgi.
“Păhărelul” băut la sfârşitul mesei poate să ajute, totuşi, la digestie. De unde şi numele de “digestiv”. Pentru că alcoolul are proprietatea de a dizolva grăsimile. Dacă masa a fost bogată în lipide, alcoolul poate ajuta în procesul digestiv.
Bunica mea (născută în regiunea Bordeaux), care s-a stins cu încetul la vârsta de 102 ani, nu termina niciodată o masă (după amintirile celor ce au cunoscut-o din cea mai fragedă tinereţe), fără să bea un pahar dintr-un celebru lichior. De altfel, la masă nu a băut niciodată altceva decât Bordeaux. Eu însumi nu am văzut-o bând vreodată apă în cursul mesei.
Cealaltă bunică (originară din Gers, regiunea Armagnac) a murit mult mai tânără: la 99 de ani. Şi ea bea câte o picătură după masă, dar nu cu regularitate.
De aici şi până la a deduce că amândouă descoperiseră în “păhărel” secretul longevităţii, este un pas pe care nu mă hazardez să-l fac. Dar trebuie să recunoaşteţi că acesta este un fenomen tulburător.
Din punct de vedere tehnic, aş spune că, dacă masa nu a fost decât foarte modest “stropită”, alcoolul băut la sfârşit nu poate avea un efect catastrofal, mai ales când a fost băut în cantitate foarte mică.
În schimb, dacă vreţi să beţi un coniac dintr-un pahar atât de mare încât vă intră în el şi capul, n-aş răspunde pentru urmări, mai ales dacă aţi băut deja 4-5 pahare de vin în timpul mesei. Un pahar plin ochi cu alcool reprezintă echivalentul a 3-4 pahare de vin. Faceţi totalul şi “Ţin-te, Pârleo!”
Vă las să trageţi singuri concluzia.




[1] Tonicul băut singur sau cu un alcool este o băutură care conţine zahăr. Nu-l mai beţi! (n.a.)"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu