"d. Fructele
În ceea ce priveşte fructele, regulile pe care vi le-am dat în
capitolul consacrat Fazei I vor fi
aplicate m continuare. Prin urmare, trebuie să continuaţi să mâncaţi fructele
pe stomacul gol.
Cu siguranţă, aţi înţeles că această regulă îşi are originea nu
atât în cantitatea foarte relativă de glucide (fructoză şi glucoza) din fructe,
cât – mai ales – în faptul că acestea din urmă, ingerate o dată cu altă mâncare,
sunt prost digerate. Citiţi bine capitolul asupra
digestiei şi veţi afla mai multe. Există însă anumite fructe, al căror procent
de glucide este atât de mic, încât nu este nici un inconvenient daca le mâncaţi în Faza II, chiar şi în fiecare zi,
dacă vă plac. Acestea sunt căpşunile,
zmeura şi murele.
La prânz şi la cină, la restaurant şi acasă, mâncaţi căpşuni şi
zmeură.
Dacă masa dumneavoastră este autentic una proteino-lipidică, le
puteţi adăuga smântână. Dar fiţi atenţi, fără zahăr praf, ci –la nevoie – cu zaharină.
Dacă nu aţi avut nici un fel de abateri (în afara vinului) sau
dacă acestea au fost mici, puteţi cere chiar şi frişcă, deşi conţine puţin
zahăr. Acasă, puteţi prepara frişca folosind zaharină.
Mai există un fruct pe care îl puteţi mânca fără grijă în Faza
II, la începutul mesei, bineînţeles: acesta este pepenele galben. În cazul în
care îl mâncaţi ca antreu, aşteptaţi, dacă este posibil, un sfert de oră înainte
de a ingera altceva, mai ales când urmează peşte sau carne. Aceasta se întâmplă
în general, la mesele luate la restaurant. Dacă pepenele se găseşte printre
antreuri, îl puteţi amesteca fără probleme cu toate salatele, în afara de cele
făcute cu ou, maioneză, sau mezeluri. Dar şi aici, recomandarea nu are în
vedere decât eventualele probleme de digestie. Pentru că, în privinţa pepenelui
galben, riscurile de îngrăşare sunt foarte mici.
Numeroşi cititori ai ediţiilor precedente mi-au scris,
întrebându-mă dacă trebuie să considere fructele fierte la fel ca fructele
crude. Aş fi tentat să răspund afirmativ, cu unele nuanţe. Fructele fierte
fermentează mai puţin decât cele crude. Deci tulburările gastrice ar fi mai
reduse. Un compot, o pară coaptă sau o piersică “melba” nu reprezintă, prin
urmare, decât o abatere foarte mică.
În schimb, trebuie să ştiţi că fibrele fructelor fierte îşi
pierd în cea mai mare parte proprietăţile, mai ales în ceea ce priveşte puterea
lor hipoglicemică.
Cât despre fructele în sirop, trebuie să le excludeţi în
totalitate din pricina conţinutului mare de zahăr.
Fructele uscate al căror indice glicemic este mediu, care conţin, în
majoritate, fibre binefăcătoare, vor putea fi incluse în alimentaţie, pentru a
susţine un efort fizic mare. Smochinele uscate sunt, desigur, cele mai bune
dintre ele, iar bananele cele mai rele."
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu