luni, 2 februarie 2015

CAPITOLUL IV - GESTIONAREA DEPOZITELOR DE GRĂSIME

În capitolul precedent am pus în evidenţă cauza principală a formării grăsimilor de rezervă. Acesta este, de fapt, răspunsul la întrebarea “de ce ne îngrăşăm?”.
Aţi înţeles că asociaţia lipide-glucide, în cadrul unei funcţionări pancreatice detectuoase, poate sta la originea kilogramelor excedentare. În realitate în loc să vorbesc despre glucide, ar trebui să precizez că mă refer la “glucidele rele”, pentru că, aşa ..cum am văzut în Capitolul II, cauza grăsimii ar fi mai degrabă calitatea, decât prezenţa acestora din urmă în alimentaţie.
Poate că ştiţi deja acest lucru. Dar ceea ce poate că nu cunoaşteţi este mecanismul ştiinţific al fenomenului.
Probabil că nu cunoaşteţi nici metoda prin care se pun în aplicare principiile de bază ale modului de alimentaţie special, care vă poate permite regăsirea şi menţinerea echilibrului ponderal.
Să ne imaginam că sunteţi un bărbat în greutate de 87 kg, când, de fapt – ţinând cont de înălţimea pe care o aveţi – greutatea dumneavoastră ideală ar trebui să fie de 72 de kilograme. Aveţi, prin urmare, o greutate excedentară de 15 kilograme. Unii oameni au avut dintotdeauna o corpolenţă şi o greutate mai mare decât cea “normală”, dar acesta nu este cazul cel mai frecvent. Oricum, asta nu înseamnă că noul model alimentar pe care vi-l propun nu va fi eficace. Dimpotrivă!
Ca şi în cazul unui mare număr de contemporani de-ai noştri, greutatea dumneavoastră era aproape ideală, pe când aveaţi 20-25 de ani. Dar, puţin câte puţin, fără ca să vă daţi seama, aţi luat câteva kilograme, în mod progresiv.
Motivele se pare că sunt aproape aceleaşi pentru toată lumea: sedentarism şi schimbarea regimului alimentar.
Prima schimbare importantă de regim alimentar are loc după căsătorie şi prin avansarea pe scara socială. Pentru femei, aceasta poate fi şi consecinţa maternităţii.
Dar ceea ce măreşte cel mai mult circumferinţa taliei sunt – în general – obişnuinţele alimentare dobândite în cadrul vieţii profesionale şi sociale.
Deci aveţi mai multe kilograme în plus şi se pune problema cum să scăpaţi de ele.
În cele ce urmează ne vom mărgini să luam în consideraţie numai aspectul tehnic al fenomenului.
Principiul de bază al noului mod de alimentaţie descris în cartea de faţă se bazează, în parte, pe faptul că, în majoritatea cazurilor, se evită amestecarea lipidelor cu glucidele rele, având grijă să preferăm lipidele bune, în scopul prevenirii bolilor cardio-vasculare.
Lipidele vor fi însoţite de diferite legume, în special de fibre (ceea ce vom vedea, mai departe, în detaliu).
Iată exemple de meniuri în care glucidele rele nu figurează:

Nr. 1.

Sardele
(lipide bune + proteine)
Omletă cu ciuperci
(lipide + fibre)
Salată verde
(fibre)
Brânză
(lipide + proteine)

Sau Nr. 2

Crudităţi
(fibre)
Pulpa de berbec cu fasole verde
(lipide + proteine + fibre)
Salată verde
(fibre)
Zmeură
(glucide bune + fibre)

Sau Nr. 3

Salată de roşii
(fibre)
Ton cu vinete
(lipide bune + proteine + fibre)
Salată verde
(fibre)
Brânză
(lipide + proteine)

Nici unul dintre aceste trei meniuri nu conţine glucide rele. Este evident că fiecare dintre aceste feluri va n mâncat fără pâine. Atenţie la brânzeturile de vaci, care conţin 5 g de glucide la 100 de grame. Este mai bine sa le consumaţi la micul dejun sau la gustare, evitând să le mâncaţi la sfârşitul unei mese care conţine lipide.[1]
Să ne oprim câteva clipe la aspectul tehnic, pentru a descoperi |cum are loc pierderea în greutate.
În capitolul precedent am văzut că, dacă alimentaţia ar fi lipsită de glucide, pancreasul nu ar secreta insulină şi că, în consecinţă, nu s-ar constitui grăsimi de rezervă.
Deoarece organismul are nevoie de energie pentru a-şi menţine echilibrul vital (menţinerea temperaturii corporale la aproape 37 oC şi consumul energetic pentru mişcare), el va recurge la grăsimile de rezervă pentru a obţine energia care îi este necesară.
Astfel, alimentându-se absolut normal (aport de vitamine, săruri minerale etc.), organismul îşi va reduce de la sine grăsimile de rezervă, care constituie excesul de greutate. Întrucâtva, el va arde, cu prioritate, stocurile de grăsime acumulate în prealabil.
Poate cunoaşteţi regula de gestionare aplicată stocurilor din întreprinderi: “ultimul intrat – ultimul ieşit, primul intrat – primul ieşit”.
În prezenţa glucidelor rele, regula stocurilor nu este niciodată respectată, din moment ce, după cum am văzut în capitolul precedent, în acest caz se constituie rezerve pe termen scurt pentru nevoile imediate (ultimul intrat – primul ieşit), iar dacă este un surplus, acesta este înmagazinat sub formă de grăsime de rezervă, fără nici o speranţă de ieşire.
Eliminând glucidele rele din bolul alimentar, organismul îşi regăseşte deci una dintre funcţiile sale primare, care este aceea de a folosi cu prioritate stocurile, pentru a se aproviziona cu energie.
Dar întrebarea pe care v-o puneţi cu siguranţa, în gând, este: ce se întâmplă când nu mai există grăsimi de rezervă?
Atunci când acestea au fost complet utilizate şi ne găsim, întrucâtva, în “lichidare de stoc”, atunci când organismul şi-a regăsit practic greutatea normală, el hotărăşte să păstreze un “stoc tampon minim”, pe care şi-l va alimenta treptat, el însuşi, pe măsura nevoilor.
Organismul, asemenea celui mai performant ordinator, va pune la punct o gestiune optimă a stocurilor sale de grăsime. Şi aceasta, atâta timp cât programul nu va fi perturbat prin interferenţa glucidelor rele.
Dar, de aici, nu ar trebui să faceţi deducţia prematura că aplicarea principiilor noului nostru mod de alimentaţie vă va interzice pe vecie să mâncaţi cartofi prăjiţi, prăjituri şi alte dulciuri. Glucidele rele vor putea face parte întotdeauna din alimentaţie, cu condiţia de a nu le ingera decât în mod excepţional şi, pe cât posibil, întotdeauna separat de lipide, ceea ce va constitui, totuşi, o abatere de care va trebui să ţineţi cont în gestiunea dumneavoastră alimentară. Vom vedea în capitolul următor cum să aplicaţi această regulă cu uşurinţă.
Vom vedea, mai ales, că – după ce surplusul de grăsimi de rezervă a fost resorbit – atunci când veţi intra în faza de stabilizare, veţi putea include iar, în mesele care conţin lipide, o anumită cantitate de glucide rele. Dar va trebui să fiţi prudenţi şi selectivi.
Deoarece afecţiunea de care suferiţi, pentru a folosi un termen medical, este o proastă toleranţă la glucoză. Aceasta este singura diferenţă dintre dumneavoastră, care vă hrăniţi normal, dar “depuneţi grăsimea” şi vecinul, care este uscat ca un bâţ, deşi “bagă în el ca într-un spital”.
Aveţi o intoleranţă la zaharuri, poate de natură ereditară, dar sunteţi, cu siguranţă, una dintre mult-prea-numeroasele victime ale deplorabilelor obişnuinţe alimentare proprii civilizaţiei noastre.
Totul începe chiar din copilărie: apa îndulcită, piureurile, prăjiturelele, bomboanele şi acadelele. Apoi, pastele şi orezul. Sunt cu mult mai uşor de preparat decât o spumă de ţelină sau o mâncare de praz. Au fost, după aceea, gustările, tartinele groase de pâine cu unt, chiflele cu lapte, brioşele, dulceţurile şi turta dulce de la bunica. Mai târziu, la internat şi la armată, în cazul bărbaţilor, au mai fost cartofii, macaroanele şi orezul. Era nevoie de lucruri hrănitoare, care să umple burta. Şi, întotdeauna, multă pâine şi zahăr. Vi se spunea că zahărul este bun pentru muşchi.
În continuare, pe vremea studenţiei, era fie “haleala” de la cantina Universităţii, fie vreun fast-food ori un sandvici mâncat la birtul din colţ. Micile “chiolhanuri simpatice”, la colegi acasă, sau organizate pe neprevăzute în “ogeacul” dumneavoastră, nu erau, în realitate, decât nişte “hidraţi de-carbon-party”.
Iar de când aţi intrat în activitate, chiar dacă alimentaţia dumneavoastră este mult mai de calitate, sunteţi mereu victima jalnicelor obişnuinţe alimentare ale anturajului.[2]
Acasă, mâncaţi ca bebeluşii eternele paste, orezul, cartofii, adăugând uneori şi un sos alb. Este rapid şi uşor de făcut, mai ales că, în zilele noastre, făina nu mai face cocoloaşe.
Nici la serviciu nu e mai bine. Nu ai întotdeauna timp să mergi la cantină. Este mult mai uşor să mănânci un sandvici. E mai rapid şi mult mai simplu.
Şi, apoi – productivitatea obligă – încerci să câştigi timpul care îţi lipseşte în permanenţă. Pe durata orei de pauză pentru masa îţi aranjezi diverse treburi, de exemplu, te duci la coafor sau profiţi, -pur şi simplu, ca să mergi la cumpăraturi. Aceasta îţi permite să-ţi rezolvi unele probleme, dar te obligă să sari peste masa de prânz. Şi, pentru că trebuie să rezişti, bei cafea.[3] Cafea tare, pe cât posibil, şi cu mult zahăr, bineînţeles, zahăr normal, fiindcă este bun pentru muşchi, chiar şi când aceştia nu lucrează.
Sâmbăta şi duminica avem “păpică bună” sau un “couscous-party” împreuna cu prietenii, sau, din nou, mesele tradiţionale de familie. Cartofii copţi în spuză – la ţară, la mam'mare – sau gratinaţi şi pe care ar fi o crimă să nu-i mănânci cu o pulpă de berbec aşa de bună.
Şi iată cum, întocmai ca “Bibendum”, omuleţul lui Michelin, vă fabricaţi propriul pneu, o roată de rezervă de care n-o să vă folosiţi niciodată şi care devine cu atât mai greoaie, cu cât creşte văzând cu ochii.
Dar, mai ales, iată cum aţi fost sau sunteţi intoxicaţi cu glucide de proastă calitate, adică glucide care eliberează glucoza în cantitate mult prea mare.
De aceea, va trebui să faceţi o cură de dezintoxicare, ceea ce, de altfel, va coincide cu pierderea excedentului de grăsime.
Întrucâtva, va trebui să vă ridicaţi pragul de toleranţă la zaharuri. Pentru că, pe moment, îl aveţi foarte scăzut. Ceea ce înseamnă că, de îndată ce absorbiţi cea mai redusă cantitate de glucide – şi, în special, de glucide rele – pancreasul dumneavoastră se pune pe treabă şi produce o doză anormală de insulină.
Cu alte cuvinte, doza de insulină produsă de pancreasul dumneavoastră nu se mai raportează la cantitatea de glucoză eliberata în sânge. Şi, pentru că este excedentară, ea are ca efect recuperarea unei părţi din acizii graşi pentru a-i stoca sub formă de grăsimi de rezervă. Faceţi pur şi simplu, hiperinsulinism.
Dar aceste faimoase obişnuinţe alimentare dăunătoare, care vi s-au imprimat sau pe care le-aţi adoptat din uşurinţă, nu au drept singură consecinţă grăsimea dumneavoastră. Ele mai sunt răspunzătoare şi pentru un mare număr de afecţiuni de care aţi suferit şi suferiţi încă, dintre care, cele mai importante sunt oboseala şi tulburările digestive, cu toate implicaţiile cunoscute. Aceste două aspecte speciale vor fi studiate detaliat în capitolele despre hipoglicemie şi despre digestie.
În acest stadiu, ţin să-mi liniştesc imediat cititorul. Originalitatea principiilor pe care vi le recomand nu constă în aceea că vi se lasă cum se întâmplă în majoritatea regimurilor tradiţionale – un spaţiu de manevră nesemnificativ.
Dimpotrivă. Am precizat lucrul acesta încă de la introducere. Veţi putea pune în practică, foarte uşor, regulile enunţate în capitolul următor deoarece sunt foarte simple şi au o latură practică rar întâlnită.
Chiar la început, când va trebui să suprimaţi categoric unele alimente sau combinaţii, vă va fi cu atât mai uşor s-o faceţi, cu cât veţi lua masa în oraş.
Acasă poate că va fi mai greu să schimbaţi de la o zi la alta principiile obişnuite. Pentru că nu poţi pregăti fiecăruia un meniu. Dar, când gospodina casei va înţelege (văzând rezultatele şi citind această carte) că noile reguli alimentare sunt bune şi eficace pentru toată lumea, inclusiv pentru copii, ea îşi va schimba repede părerea şi vă va întâmpina cererile cu mai mult entuziasm.
În general, în viaţă, un principiu – oricare ar fi el – este relativ uşor de admis. Ceea ce ridică întotdeauna probleme este aplicarea lui. Şi poate că, deşi unele reguli prezentate în cartea de faţă nu vă sunt necunoscute, aceasta este raţiunea pentru care mulţi dintre dumneavoastră, lipsiţi de un ghid, nu au putut niciodată să le aplice în mod eficient.
Prin urmare, studiaţi în amănunt capitolul următor, pentru că, mulţumită lui, veţi câştiga şi “bătălia pneului”, dar veţi dobândi şi o excelentă formă fizică şi intelectuală.




[1] Mai mult, alegeţi de preferinţă, brânză de vaci cu 0% materii grase, bine scursă (în sedilă), pentru a elimina zerul care conţine glucide (lactoză). (n.a)
[2] Un studiu – publicat la 23 ianuarie 1986, în “New-England Journal of Medicine” – făcut asupra unui număr de 540 de adulţi, toţi adoptaţi din copilărie, arată că obezitatea are, în primul rând, o origine ereditară (părinţii biologici). (n.a)
[3] Cafeaua, după cum vom vedea în Capitolul V, are ca efect stimularea secreţiei de insulină şi măreşte, astfel, sensibilitatea la hidraţii de carbon. (n.a.)"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu