marți, 3 februarie 2015

CAPITOLUL V - METODA - 1

"CAPITOLUL V
Iată-ne ajunşi în miezul problemei. Capitolele precedente vi s-au părut, poate, puţin cam lungi, dată fiind nerăbdarea pe care o aveaţi de a ajunge la metoda propriu-zisă, pentru a aplica, fără întârziere, noile principii care trebuie să vă înlesnească realizarea obiectivului: pierderea în greutate, fără ca să vă mai îngrăşaţi vreodată; şi aceasta, continuând să duceţi o viaţă socială, familială şi profesională neschimbată.
Dar insist foarte mult – adresându-mă în special celor care ar avea tendinţa să nu-i dea importanţă – asupra faptului că lectura capitolelor precedente este absolut indispensabilă pentru ca aplicarea în practică a acestor principii să fie bine înţeleasă şi să devină un succes. Este, cu adevărat, esenţial să cunoaşteţi anumite mecanisme şi, astfel, să vă scoateţi pentru totdeauna din minte idei primite de-a gata, ca aceasta care se referă la calorii.
Aşa cum am arătat mai sus, descrierea metodei se va face în două etape:
1. – pierderea propriu-zisă în greutate;
2. – menţinerea echilibrului ponderal, adică faza de stabilizare sau “ritmul de croazieră”.
Primul lucru care trebuie făcut când începi să pui în aplicare un proiect – care mai este şi un proiect ambiţios – este să-ţi fixezi un obiectiv.
Prin urmare, trebuie să determinaţi care este numărul de kilograme pe care le aveţi în exces, fiind conştienţi de faptul ca fiecare organism are o sensibilitate proprie. Există mai mulţi factori care pot explic diferenţa: sexul, vârsta, trecutul alimentar, istoricul dietetic, ereditatea. De aceea, este greu de spus câte kilograme veţi putea pierde într-o săptămână. Pentru unii, va fi un kilogram, pentru alţii, mai puţin. În alte numeroase cazuri, s-ar putea obţine o scădere importantă la început, apoi una mai lentă. Nu fiţi neliniştiţi dacă, pentru dumneavoastră, acest proces va fi mai lent decât la o altă persoană din anturaj. Poate că v-aţi făcut deja o idee mai mult sau mai puţin precisă despre kilogramele pe care doriţi să le pierdeţi. Ştiu, de exemplu, că, dacă aţi putea scăpa de 4-5 kg (din cele 10-12, pe care le aveţi în exces), aţi fi foarte fericiţi.
În ceea ce mă priveşte, eu vă încurajez sa fiţi mai exigenţi. Fără îndoială că sunteţi ambiţioşi în viaţa profesională. Fiţi, prin urmare, şi în privinţa greutăţii dumneavoastră.
a. ALIMENTELE SUB STRICTĂ SUPRAVEGHERE
Ştiu din experienţă că, din punct de vedere psihologic, nu este bine să începi prin a nega. Şi, foarte mult timp, am încercat să insist, mai întâi, asupra aceea ce este permis, înainte de a semnala ce nu este. Dar, în realitate, este destul de complicat, deoarece lista lucrurilor permise este atât de lungă, încât nu s-ar mai termina. În schimb, ce este interzis se află pe o listă mult mai scurtă, dar mult mai importantă, aşa că este mai bine să ne ocupăm de ea, în primul rând.
Este campion la toate categoriile de glucide rele.
Zahărul ar trebui să fie însoţit întotdeauna de simbolul pericolului. Pentru că este un produs care poate fi periculos, când este consumat în cantitate mare, aşa cum este, din păcate, cazul majorităţii contemporanilor noştri şi, mai ales, al copiilor.
I-am consacrat un capitol întreg, pentru că este indispensabil să fiţi convinşi o dată pentru totdeauna de rolul său nefast în alimentaţie şi de consecinţele sale, nu numai în privinţa excesului ponderal, ci mai ales în privinţa oboselii (vezi capitolul asupra hipoglicemiei), a diabetului, gastritelor, ulcerelor, cariilor dentare şi maladiilor coronariene.
Dar zahărul este indispensabil, poate că vă gândiţi dumneavoastră. Ei bine, nu! nu este indispensabil. Dovada este că, timp de zeci de mii de ani, omul nu 1-a avut la dispoziţie şi nu i-a fost rău din cauza asta, ci dimpotrivă.
Zahărul, cu mai puţin de două secole în urmă, era încă un produs de lux, puţin accesibil pentru majoritatea oamenilor. Astăzi, zahărul face aceleaşi ravagii cât alcoolul şi drogul la un loc.
Dar, veţi întreba, dacă suprimăm zahărul în totalitate, cum îi vom putea păstra procentul minim indispensabil din sânge?
Bună întrebare!
Aflaţi că organismul nu are ce face cu un aport exterior de zahăr (de altfel, tocmai în acest caz este perturbat, la nivelul glicemic) căci el ştie să şi-l fabrice singur, sub formă de glucoză, când are nevoie, şi asta şi preferă, glucoza fiind, într-adevăr, singurul carburant al organismului.
Pe măsură ce organismul îşi determină nevoile de zahăr, acesta din urmă este fabricat direct din rezervele de grăsime. Grăsimile sunt, pur şi simplu, transformate în glucoză.
De aceea, nu mai consumaţi zahăr!
Din două una: ori vă lipsiţi de el, şi eu vă felicit, ori îl înlocuiţi cu un îndulcitor de sinteză[1].
Pâinea ar fi putut face obiectul unui capitol întreg, căci sunt multe de spus despre ea. De bine, în cazul “pâinii bune”, atât de rară în zilele noastre, dar mai ales de rău, în cazul produsului de proastă calitate, care este vândut în marea majoritate a brutăriilor.
Pâinea obişnuită este fabricată cu făina cernută (fără să mai vorbim de aluaturile industriale congelate) şi, de aceea, este total lipsită de ceea ce este necesar unui metabolism normal. Pe plan nutritiv, ea nu aduce nimic altceva decât energie sub formă de glucoză.
Pe plan digestiv, pâinea nu aduce decât tulburări, dat fiind că toate elementele care ar fi trebuit să-i asigure o bună digestie au dispărut în procesul de rafinare a făinii.
De altfel, cu cât o pâine este mai albă, cu atât este mai “rea”. Pentru că albeaţa indică un grad înalt de cernere a făinii.
Pâinea cu tărâţe[2] sau pâinea integrală, fabricată după moda veche, cu făina necernută, este mult mai acceptabilă, pentru că ea conţine fibre (celuloză). Cantitatea de glucoză pe care o eliberează este cu mult inferioară celei din pâinea albă. Deci “îngraşă” mai puţin.
Dar, oricât ar fi de bună, şi această pâine va fi suprimata de la masă. În schimb, va trebui sa mâncaţi pâine, în cantitate normală, la micul dejun, aşa cum vom vedea, în detaliu, mai târziu.
Vă îngrijorează cumva suprimarea pâinii? Dacă da, vă voi linişti imediat.
Dacă sunteţi un consumator obişnuit cu pâine albă cum este cazul pentru 45% din populaţie, nu aveţi nimic de pierdut, dacă nu o mai mâncaţi (cu excepţia kilogramelor). În schimb, aveţi totul de câştigat, pentru că este atât de dăunătoare sănătăţii dumneavoastră, încât hotărârea luată este foarte înţeleaptă.
Dacă însă mâncaţi exclusiv pâine neagră sau pâine integrală, fabricată din făină necernută (ceea ce dovedeşte că aveţi deja o bună cultură dietetică), riscaţi, într-adevăr, să pierdeţi ceva, mai ales la nivelul tranzitului intestinal.
Dar fiţi pe pace, nu numai că veţi putea s-o mâncaţi la micul dejun, în continuare, dar vă vom recomanda, în compensaţie, consumul de legume bogate în fibre, al căror rol în tranzitul intestinal este la fel sau chiar mai important.
Făinoasele sunt constituite din amidon. Acestea sunt, în majoritate, glucide rele, iar unele vor trebui să fie excluse.
Cartoful
Primul dintre făinoase este cartoful. Ca anecdotă, vă relatăm că, în 1540, când a fost adus din lumea nouă, de către navigatori, francezii au aruncat cu bună ştiinţă această rădăcină bună de dat doar la porci. Au considerat-o atât de rea, încât au refuzat s-o consume, ceea ce, nu s-a petrecut cu popoarele nordice – germani, scandinavi, irlandezi... care au adoptat-o. Trebuie să mărturisim că nu prea aveau încotro, fiindcă deseori altceva de mâncare nici nu prea găseau.
Francezii au tratat cu dispreţ acest “tubercul pentru porci”, timp de peste două secole.
Au trebuit să aştepte publicarea, în 1789, a Tratatului privind cultivarea şi folosirea cartofului, scris de Parmentier, pentru ca să se decidă să consume tuberculul în chestiune.
Mai târziu s-a descoperit că acesta era plin de vitamine şi de săruri minerale, dar că îşi pierdea majoritatea calităţilor prin fierbere şi, mai ales, prin curăţarea cojii.
Experimente recente demonstrează că glucoza eliberată de cartof în cadrul proceselor metabolice este foarte mare.
Dieteticienii tradiţionali clasifică, în general, cartoful ca “zahăr lent”, ceea ce este o eroare. În raport cu un indice 100, care este cel al glucozei pure, s-a putut demonstra că indicele cartofului este 70, ceea ce face din el unul dintre glucidele rele, în ciuda complexităţii moleculei sale de hidrat de carbon (vezi capitolul II). În afară de aceasta, s-a putut verifica faptul că prelucrarea industrială a cartofului (piureul instant) îi face să crească indicele glicemic la 95.
Prin urmare, uitaţi-vă la cartoful aburind, din farfuria dumneavoastră, cu cel mai adânc dispreţ!
Dar cartoful se poate şi prăji, iar aici simt cum hotărârea dumneavoastră se zdruncină.
Cartoful prăjit, în sine, este un aliment glucido-lipidic, întru-câtva ca pâinea cu unt. El nu poate fi consumat fără riscul de a vă îngrăşa, deoarece uleiul de prăjit care îl îmbibă va fi stocat sub forma de grăsime de rezervă.
Friptura cu cartofi prăjiţi este deci o erezie!
Alungaţi-vă din minte imaginea aceasta, care este a celei mai proaste combinaţii alimentare! Lipidele din carne şi glucidele rele din cartofii prăjiţi constituie un amestec contra naturii.
Eu ştiu cât vă costă abandonarea acestui fel “naţional”, dar este preţul care trebuie plătit pentru a vă atinge obiectivul. Când veţi fi ajuns la rezultat, nu veţi regreta.
Citind capitolul asupra digestiei, veţi înţelege şi mai bine pericolul reprezentat de amestecul de carne şi glucide şi vă veţi da seama pentru cât de multe tulburări intestinale şi efecte secundare este răspunzător. Aţi putea face şi singuri acest joc de cuvinte: “Nici un cartof, dacă vrei sa nu fii o cartoafă”.
De vreo două ori pe an, mi se mai întâmplă, totuşi, nu să cedez în faţa unor cartofi prăjiţi, ci să hotărăsc deliberat să-i mănânc (atunci când nu mai ai nici un gram de dat jos, poţi hotărî orice), dar nu oricum. Pentru că, dacă tot te abaţi, măcar să bei cupa plăcerii până la fund şi să alegi tot ce e mai bun. Dacă vreţi să limitaţi considerabil paguba, atunci mâncaţi cartofii prăjiţi cu salată. Este excelentă, dar, mai ales, fibrele de celuloză din salată permit, într-un fel, captarea amidonului şi fac din acest amestec o glucidă care eliberează glucoza într-o cantitate extrem de limitată.
Atunci când vă comandaţi friptura, la restaurant, formaţi-vă reflexul de a întreba imediat cu ce garnitură este servită. Există întotdeauna şi altceva în afara cartofilor. Luaţi fasole verde, roşii, spanac, vinete, ţelină, conopidă, dovlecei. Iar dacă, din nefericire, nu sunt decât garnituri care conţin glucide rele; atunci luaţi numai salată verde.
Acasă, folosiţi-vă de acelaşi reflex, când trebuie să alegeţi legumele cu care veţi servi carnea.


[1] Vezi capitolul IX, asupra zahărului. (n.a)
[2] La 100 g de pâine, sunt 90 mg de magneziu în pâinea integrală. şi doar 25 mg în pâinea albă. (n.a.)"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu