Nu amestecaţi niciodată
glucidele rele (pâinea albă, făina, făinoasele) cu lipidele (carnea, grăsimile, uleiurile) în cursul aceleiaşi
mese.
Evitaţi toate elementele
glucido-lipidice (ciocolata, avocado,
ficatul, alunele).
Eliminaţi în totalitate
zahărul din alimentaţie.
Nu mâncaţi decât făină
necernută.
Nu mâncaţi decât pâine
neagră cu tărâţe sau integrală, fabricată cu făină necernută (o mâncaţi
numai la micul dejun).
Uitaţi cartofii şi, mai
ales, pe cei prăjiţi.
Uitaţi orezul alb. Mâncaţi
numai orez neprelucrat sau sălbatic (cu moderaţie).
Nu mâncaţi niciodată paste
făinoase făcute cu făină cernută.
Renunţaţi provizoriu la
alcool, sub toate formele: aperitiv,
vin, bere, digestiv. Este o măsură esenţială, în Faza I. După aceea, vinul va
putea fi reintrodus, în doze rezonabile.
Evitaţi cafeaua prea tare.
Obişnuiţi-vă să beţi cafea decofeinizată.
Nu săriţi niciodată peste
o masă. Repartizaţi alimentele în
trei mese, luate – pe cât posibil – la aceeaşi oră.
Limitaţi consumul de “lipide rele”,
preferându-le pe cele “bune”, pentru a preveni bolile cardio-vasculare
(vezi Capitolul II).
Încercaţi să beţi cât mai
puţin când mâncaţi, pentru a evita diluarea sucurilor gastrice. Nu beţi
niciodată la începutul mesei.
Nu mâncaţi în grabă.
Mestecaţi bine şi evitaţi orice încordare
în timpul mesei.
Preparaţi-vă singuri
sucurile de fructe. Evitaţi băuturile acidulate şi sucurile de fructe fabricate
industrial, care conţin zahăr.
Aşteptaţi 3 ore după o masă glucidică (de exemplu,
după micul dejun) înainte de a ingera lipide.
Aşteptaţi 5 ore după o masă lipidică, pentru a ingera
glucide.
Mâncaţi multe fibre alimentare
(celuloză), salate, legume verzi,
fructe (vezi tabelul din Capitolul II).
Avertisment: cele enunţate mai sus nu
constituie decât rezumatul câtorva principii prezentate în text. În nici un caz nu trebuie să le
consideraţi ca pe metoda însăşi, sub formă
condensată. Aplicaţia anarhică a acestora, de către cineva care nu ar fi luat
cunoştinţă de capitolele anterioare şi următoare, ar putea duce la un
dezechilibru alimentar ce ar risca să devină periculos datorită unei proaste
gestiuni a lipidelor.
Notă: În cursul acestei prime părţi am
descoperit, în mod progresiv, două noi categorii de glucide: cele “bune”, pe
care le vom putea consuma fără a pune în pericol pierderea în greutate, şi cele
“rele”, pe care va trebui sa le controlăm şi să le evităm sistematic. Diferenţa
dintre ele nu este bazată doar pe mărimea procentului de glucide, ci, în
special, pe modul în care îşi eliberează glucoza potenţială în timpul
digestiei. Cu cât făina va fi mai prelucrată, cu atât va fi considerată mai
“rea”, ca glucidă. Cu cât pâinea va conţine mai multe cereale brute, va fi
integrală – deci cu cât va conţine mai
multă celuloză – cu atât va fi mai
“bună”, din punct de vedere glucidic (vezi Capitolul II).
Exemple de meniuri pentru FAZA I[1]
Meniuri pentru prânz:
Salata de roşii
Iepure cu pătrunjel
Fasole verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Salată de castraveţi
Fileu de morun (cu sos tomat)
Spanac
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Ridichi cu unt
Escalop de curcă
Andive înăbuşite
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Scrumbie cu vin alb
Biftec tocat la grătar
Broccoli
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Salată de ciuperci
Pui fript
Dovlecei gratinaţi
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Salată de inimă de palmier
Cotlet de porc
Piureu de ţelina
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Praz cu sos vinegretă
Rinichi la grătar
Salsifi[2]
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Ţelină cu sos rémoulade
Pulpă de miel
Dovlecei gratinaţi
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Sardine în ulei
Cârnaţi francfurter
Varză
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Sparanghel
Caltaboş la grătar
Piureu de conopidă
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Salata verde creaţă cu slăninuţă
Pui la grătar
Mazăre verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Supă de carne
Rasol
Napi – praz – varză
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Somon afumat
Raţă
Ciuperci cu pătrunjel
Salată
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Ton în ulei
Biftec tartar
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Varză roşie
Calcan cu capere
Piureu de fasole verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Şuncă de Praga
Somon afumat
Spanac
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Brânză Mozzarella
Escalop de viţel
Varză de Bruxelles
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Ouă “mimoza” (cu maioneză)
Antricot
Vinete
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
|
Supă de legume (făcută în casă)
Ochiuri
Zacuscă
Iaurt natur (unul singur)
Băuturi: apă, ceai de plante
|
Supă de peşte
Şunca de Praga (slabă)
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Supă de legume
Roşii umplute (vezi reţeta din anexă)
Salată verde
Iaurt natur (unul singur)
Băuturi: apă, ceai de plante
|
Anghinare cu sos vinegretă
Ouă jumări cu roşii
Salată verde
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Supă de ceapă
Flan de ton (vezi reţeta din anexă)
Salată verde
Brânză de vaci slabă
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Supă de legume
Piept de pui rece, cu maioneză
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Salată cu brânză Mozarella, roşii şi busuioc
Vinete gratinate (vezi reţeta din anexă)
Salată de andive
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Salată de ciuperci
Vinete umplute
Salată verde
Brânză de vaci (scursă)
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Castraveţi cu smântână dietetică (cu conţinut de
grăsime redus)
Omletă cu măcriş
Salată verde
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Sparanghel
Fileu de peşte alb, înăbuşit
Spanac
Brânză
Băuturi: apă,
ceai de plante
|
Supă de legume (făcută în casă)
Orez neprelucrat sau sălbatic, cu roşii
Un iaurt cu 0% grăsimi
|
Supă de legume (făcută in casă)
Paste făinoase integrale, cu roşii
Brânză de vaci cu
0% grăsimi
|
Pepene verde
Mâncare de linte (cu sos de brânză de vaci cu 0% materii grase)
Salată cu lămâie
Un iaurt cu 0%
grăsimi
|
Tomate cu pătrunjel la cuptor
Mâncare de fasole uscată (cu sos de brânză de vaci
cu 0% grăsimi)
Un iaurt cu 0%
grăsimi
|
Cuş-cuş cu legume (fără carne şi fără grăsimi)
Sos de brânză de vaci cu 0% grăsimi şi sos “harissa”[3]
|
Grapefrut
Vinete umplute cu piureu de ciuperci şi brânză de
vaci cu 0% grăsimi
Un iaurt cu 0%
grăsimi
|
Notă: Este absolut interzis
consumul grăsimilor în aceste meniuri glucidice.
[1] În caz de hipercolesterol,
brânza va fi eliminată sau înlocuită cu salată verde, ori cu o brânza dietetică
(conţinut de grăsimi redus). (n.a.)
[2] Salsifi, rădăcinoase
asemănătoare cu păstârnacul (Scorzonera hispanica). (n.tr.)
[3] Harissa, sos picant cu boia şi ulei, specialitate
nord-africană. (n.tr.)"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu