luni, 9 februarie 2015

CAPITOLUL V - METODA -7

"SĂ REZUMĂM PRINCIPIILE DE BAZĂ ALE FAZEI I
Nu amestecaţi niciodată glucidele rele (pâinea albă, făina, făinoasele) cu lipidele (carnea, grăsimile, uleiurile) în cursul aceleiaşi mese.
Evitaţi toate elementele glucido-lipidice (ciocolata, avocado, ficatul, alunele).
Eliminaţi în totalitate zahărul din alimentaţie.
Nu mâncaţi decât făină necernută.
Nu mâncaţi decât pâine neagră cu tărâţe sau integrală, fabricată cu făină necernută (o mâncaţi numai la micul dejun).
Uitaţi cartofii şi, mai ales, pe cei prăjiţi.
Uitaţi orezul alb. Mâncaţi numai orez neprelucrat sau sălbatic (cu moderaţie).
Nu mâncaţi niciodată paste făinoase făcute cu făină cernută.
Renunţaţi provizoriu la alcool, sub toate formele:  aperitiv, vin, bere, digestiv. Este o măsură esenţială, în Faza I. După aceea, vinul va putea fi reintrodus, în doze rezonabile.
Evitaţi cafeaua prea tare. Obişnuiţi-vă să beţi cafea decofeinizată.
Nu săriţi niciodată peste o masă. Repartizaţi alimentele în trei mese, luate – pe cât posibil – la aceeaşi oră.
Limitaţi consumul de “lipide rele”, preferându-le pe cele “bune”, pentru a preveni bolile cardio-vasculare (vezi Capitolul II).
Încercaţi să beţi cât mai puţin când mâncaţi, pentru a evita diluarea sucurilor gastrice. Nu beţi niciodată la începutul mesei.
Nu mâncaţi în grabă. Mestecaţi bine şi evitaţi orice încordare în timpul mesei.
Preparaţi-vă singuri sucurile de fructe. Evitaţi băuturile acidulate şi sucurile de fructe fabricate industrial, care conţin zahăr.
Aşteptaţi 3 ore după o masă glucidică (de exemplu, după micul dejun) înainte de a ingera lipide.
Aşteptaţi 5 ore după o masă lipidică, pentru a ingera glucide.
Mâncaţi multe fibre alimentare (celuloză), salate, legume verzi, fructe (vezi tabelul din Capitolul II).
Avertisment: cele enunţate mai sus nu constituie decât rezumatul câtorva principii prezentate în text. În nici un caz nu trebuie să le consideraţi ca pe metoda însăşi, sub formă condensată. Aplicaţia anarhică a acestora, de către cineva care nu ar fi luat cunoştinţă de capitolele anterioare şi următoare, ar putea duce la un dezechilibru alimentar ce ar risca să devină periculos datorită unei proaste gestiuni a lipidelor.
Notă: În cursul acestei prime părţi am descoperit, în mod progresiv, două noi categorii de glucide: cele “bune”, pe care le vom putea consuma fără a pune în pericol pierderea în greutate, şi cele “rele”, pe care va trebui sa le controlăm şi să le evităm sistematic. Diferenţa dintre ele nu este bazată doar pe mărimea procentului de glucide, ci, în special, pe modul în care îşi eliberează glucoza potenţială în timpul digestiei. Cu cât făina va fi mai prelucrată, cu atât va fi considerată mai “rea”, ca glucidă. Cu cât pâinea va conţine mai multe cereale brute, va fi integrală – deci cu cât va conţine mai multă celuloză – cu atât va fi mai “bună”, din punct de vedere glucidic (vezi Capitolul II).
Exemple de meniuri pentru FAZA I[1]
Meniuri pentru prânz:
Salata de roşii
Iepure cu pătrunjel
Fasole verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Salată de castraveţi
Fileu de morun (cu sos tomat)
Spanac
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Ridichi cu unt
Escalop de curcă
Andive înăbuşite
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Scrumbie cu vin alb
Biftec tocat la grătar
Broccoli
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Salată de ciuperci
Pui fript
Dovlecei gratinaţi
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Salată de inimă de palmier
Cotlet de porc
Piureu de ţelina
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Praz cu sos vinegretă
Rinichi la grătar
Salsifi[2]
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Ţelină cu sos rémoulade
Pulpă de miel
Dovlecei gratinaţi
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Sardine în ulei
Cârnaţi francfurter
Varză
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Sparanghel
Caltaboş la grătar
Piureu de conopidă
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Salata verde creaţă cu slăninuţă
Pui la grătar
Mazăre verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Supă de carne
Rasol
Napi – praz – varză
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Somon afumat
Raţă
Ciuperci cu pătrunjel
Salată
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Ton în ulei
Biftec tartar
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Varză roşie
Calcan cu capere
Piureu de fasole verde
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Şuncă de Praga
Somon afumat
Spanac
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Brânză Mozzarella
Escalop de viţel
Varză de Bruxelles
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante
Ouă “mimoza” (cu maioneză)
Antricot
Vinete
Brânză
Băuturi: apă, ceai rusesc slab, ceai de plante


Supă de legume (făcută în casă)
Ochiuri
Zacuscă
Iaurt natur (unul singur)
Băuturi: apă, ceai de plante
Supă de peşte
Şunca de Praga (slabă)
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă,  ceai de plante
Supă de legume
Roşii umplute (vezi reţeta din anexă)
Salată verde
Iaurt natur (unul singur)
Băuturi: apă, ceai de plante
Anghinare cu sos vinegretă
Ouă jumări cu roşii
Salată verde
Băuturi: apă,  ceai de plante
Supă de ceapă
Flan de ton (vezi reţeta din anexă)
Salată verde
Brânză de vaci slabă
Băuturi: apă,  ceai de plante
Supă de legume
Piept de pui rece, cu maioneză
Salată verde
Brânză
Băuturi: apă,  ceai de plante
Salată cu brânză Mozarella, roşii şi busuioc
Vinete gratinate (vezi reţeta din anexă)
Salată de andive
Băuturi: apă,  ceai de plante
Salată de ciuperci
Vinete umplute
Salată verde
Brânză de vaci (scursă)
Băuturi: apă,  ceai de plante
Castraveţi cu smântână dietetică (cu conţinut de grăsime redus)
Omletă cu măcriş
Salată verde
Băuturi: apă,  ceai de plante
Sparanghel
Fileu de peşte alb, înăbuşit
Spanac
Brânză
Băuturi: apă,  ceai de plante


Supă de legume (făcută în casă)
Orez neprelucrat sau sălbatic, cu roşii
Un iaurt cu 0% grăsimi
Supă de legume (făcută in casă)
Paste făinoase integrale, cu roşii
Brânză de vaci cu 0% grăsimi
Pepene verde
Mâncare de linte (cu sos de brânză de vaci cu 0% materii grase)
Salată cu lămâie
Un iaurt cu 0% grăsimi
Tomate cu pătrunjel la cuptor
Mâncare de fasole uscată (cu sos de brânză de vaci cu 0% grăsimi)
Un iaurt cu 0% grăsimi
Cuş-cuş cu legume (fără carne şi fără grăsimi)
Sos de brânză de vaci cu 0% grăsimi şi sos “harissa”[3]
Grapefrut
Vinete umplute cu piureu de ciuperci şi brânză de vaci cu 0% grăsimi
Un iaurt cu 0% grăsimi
Notă: Este absolut interzis consumul grăsimilor în aceste meniuri glucidice.




[1] În caz de hipercolesterol, brânza va fi eliminată sau înlocuită cu salată verde, ori cu o brânza dietetică (conţinut de grăsimi redus). (n.a.)
[2] Salsifi, rădăcinoase asemănătoare cu păstârnacul (Scorzonera hispanica). (n.tr.)
[3] Harissa, sos picant cu boia şi ulei, specialitate nord-africană. (n.tr.)"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu