marți, 10 februarie 2015

CAPITOLUL V - METODA - 8

Iată-ne în pragul “regimului de croazieră” (regim de întreţinere). V-aţi însuşit perfect principiile noului mod de alimentaţie. Aţi eliminat pentru totdeauna unele alimente “periculoase”. Aţi adoptat, de câteva săptămâni, obişnuinţe alimentare noi. Aţi pierdut numărul de kilograme care constituise obiectivul dumneavoastră şi sunteţi pregătiţi să treceţi în Faza II.
Spre deosebire de Faza I, care nu putea decât să fie limitată în timp, Faza II se va prelungi, cu siguranţă, până la sfârşitul zilelor dumneavoastră. În ceea ce mă priveşte, mă aflu de zeci de ani în Faza II şi nu m-am mai îngrăşat nici cu un gram. Şi, totuşi, nu îmi impun nici o privaţiune.'
Faza II, după cum o indică titlul, este faza menţinerii echilibrului ponderal. De-abia din acest stadiu vom învăţa, cu adevărat, să ne gestionăm alimentaţia.
În Faza I aţi suprimat, în special, unele alimente despre care v-am spus că în anumite cazuri – sunt interzise. În Faza II, nimic sau aproape nimic nu mai constituie o interdicţie totală. Vor fi doar unele lucruri pe care le veţi evita, dar numai în unele condiţii.
În Faza II, principiile vi se vor părea mai puţin stricte, mai nuanţate. Aceasta este latura proprie oricărei gestiuni.
Gestiune nu înseamnă doar aplicarea, în sens strict, a unor reguli perfect definite o dată pentru totdeauna, ci şi arta de a le aplica.
Orice imbecil este capabil să aplice nişte reguli. Şi asta încercăm pe pielea noastră atunci când avem de-a face cu o organizaţie administrativă, fie ea publică sau privată. Pentru administraţie există regulile, toate regulile, şi nimic altceva decât regulile. Dacă acum nu vă mai propun o administrare a alimentaţiei, aşa cum aţi făcut-o în Faza I, este pentru că ar deveni inutilă şi obositoare. Şi tocmai în această subtilitate, proprie artei, rezidă toată diferenţa <pag102-103>
îndemână, ca în cazul unei călătorii, puteţi mânca – în mod excepţional – smântână sau lapte gras, în cantitate foarte moderată.
Micul dejun glucidic, aşa cum vă este el recomandat în Faza I, nu vă supune la constrângeri. Organizaţi-vă, de aceea, în consecinţă, pentru a adopta definitiv aceste reguli.
Mi se întâmplă, din când în când, să iau câte un mic dejun de lucru, într-unul din marile hoteluri pariziene. În asemenea împrejurări, nu mă pot împiedica să nu gust din delicioasele brioşe ori din minunatele cornuri care mustesc de untul cel mai bun.
Când ies de la un astfel de mic dejun, în minte înscriu automat această abatere la pasivul echilibrului meu alimentar.
Ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, că voi ţine cont de ea în momentul alegerii prânzului şi a cinei. Este probabil că, în acea zi, nu voi lua un desert cu ciocolată la prânz sau mă voi abţine, pe cât posibil, să beau vin la cină.
Aţi înţeles deja că secretul unei bune gestiuni este repartizarea armonioasă a abaterilor. Să spunem că există o anumită toleranţă în privinţa amestecului de lipide-glucide. Şi că, atât timp cât nu veţi depăşi limita rezonabilă, vă veţi menţine echilibrul ponderal.
Nu vă pot spune care este această limită, pentru că diferă de la individ la individ. Ea depinde de sensibilitatea la glucoză şi, mai ales, de felul în care va reacţiona pancreasul fiecăruia. Dacă s-a mărit pragul de toleranţă la glucoză, după o fază I dusă la capăt cu seriozitate, este probabil că producţia de insulină va fi mai bine controlată şi secretată exact în cantitatea necesară pentru a elimina excedentul de zahăr din sânge. Dar fiţi pe pace, veţi descoperi singur, cu uşurinţă, care este această limită, cântărindu-vă cu foarte mare regularitate.
Pentru că, natural, va trebui – ca orice bun gestionar – să staţi în permanenţă cu ochii pe cântar şi să vă supravegheaţi greutatea aşa cum vă supravegheaţi bugetul personal. Ştiţi, fără îndoială, că abaterile sunt uşor de compensat dacă acţionaţi la timp.
La prânz, fie că luaţi acasă, la cantina întreprinderii ori într-un mare restaurant, veţi respecta una dintre regulile de aur: fără pâine! Dacă aţi comandat stridii, mai bine cereţi 3-4 în plus, deşi acestea sunt glucido-lipidice, decât să mâncaţi o felie de pâine cu unt.
Dacă sunteţi în restaurant, nu mâncaţi pâinea prăjită care v-a fost servită împreună cu somonul afumat. Comandaţi, mai bine, somon proaspăt marinat cu mărar. Este minunat şi nu va fi însoţit de pâine prăjită. Deci nu veţi fi tentat.
Dacă mâncaţi ficat de gâscă, pâinea prăjită este categoric interzisă. Cu atât mai mult, cu cât ficatul este cam glucido-lipidic. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu era pe lista alimentelor permise în Faza I.
Renunţând la pâine – cu excepţia micului dejun – vă veţi obişnui treptat să savuraţi mai mult mâncărurile rafinate cu care veţi fi serviţi. Acest fapt este deosebit de adevărat în cazul ficatului de gâscă, mai ales dacă este proaspăt, şi pe care vi-l recomand cu prioritate la restaurant. Pentru că ficat prăjit puteţi mânca întotdeauna şi acasă. Iar aici este vorba de o altă regulă, care are prea puţin de-a face cu obiectul cărţii de faţă, dat fiind că se referă la principii legate mai degrabă de gastronomie în general. Regula este următoarea: la restaurant, mâncaţi ceea ce nu puteţi mânca acasă.
Deseori, sunt uluit în faţa conservatorismului de care fac dovadă cei ce mă însoţesc la restaurant, fie că sunt francezi, fie că sunt străini. Când se uită în lista de mâncăruri, aleg negreşit ceea ce este mai comun şi mai clasic, adică ceea ce mănâncă în fiecare zi, indiferent dacă se află acasă ori în străinătate. Este nevoie de toată diplomaţia şefului de sală pentru a-i convinge să renunţe la friptura banală care seamănă cel mai bine cu hrana lor obişnuită.
Dacă dau dovadă de tot atât de puţină imaginaţie şi creativitate în activitate, atunci îi plâng pe patronii sau pe acţionarii lor.
La restaurant, comandaţi mai ales peşte. Tocmai în prepararea peştelui şi-au demonstrat marii bucătari francezi talentul. Franţa este una dintre puţinele ţări din lume unde – chiar şi la 500 de kilometri de ţărm – se găseşte întotdeauna peşte. Profitaţi şi încurajaţi această excepţională stare de fapt.
Pentru a reveni la pâine, voi face o concesie doar când o mâncaţi cu brânză.

Dacă sunteţi într-unul din locurile rare, unde se serveşte pâine neagră, voi închide ochii, numai în cazul în care nu aţi avut nici o abatere importantă până atunci, şi vă voi îngădui excepţionala combinaţie dintre brânză de capră, pâinea neagră şi un vin de Médoc, vechi de câţiva ani."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu