joi, 19 februarie 2015

CAPITOLUL VI - HIPOGLICEMIA – BOALA SECOLULUI

Am văzut deja că metabolismul este procesul de transformare a alimentelor în elemente vitale pentru corpul uman. Când vorbim, de exemplu, despre metabolismul lipidelor, prin aceasta înţelegem procesul de transformare a grăsimilor.
Scopul principal al cărţii de faţă este, în realitate, studierea metabolismului glucidelor şi a consecinţelor acestuia.
Am văzut, în capitolele precedente, că insulina (hormonul secretat de pancreas) joacă un rol determinant în metabolizarea glucidelor. Funcţia de bază a insulinei este, de fapt, aceea de a funcţiona asupra glucozei din sânge, astfel încât s-o facă să penetreze în celule, asigurând, în acest mod, formarea glicogenului din muşchi şi din ficat şi, uneori, depunerea de grăsimi de rezervă.
Insulina goneşte deci glucoza (zahărul) din sânge, ceea ce are ca efect scăderea procentului de zahăr conţinut de acesta (glicemie).
Dacă pancreasul produce o cantitate de insulină prea mare şi pe care o eliberează prea des, deci dacă aceasta este, de fapt, disproporţionată în raport cu glucoza pe care o are de metabolizat, procentul de zahăr din sânge va scădea la un nivel anormal de mic. În acest caz, ne aflăm în stare de hipoglicemie.
Prin urmare, hipoglicemia nu este datorată întotdeauna unei carenţe de zahăr în alimentaţie, ci unei prea mari secreţii de insulină (hiperinsulinism), urmare a unui abuz anterior de zahăr.
Dacă, de exemplu, vă simţiţi dintr-o dată obosiţi, pe la ora 11  dimineaţa, aceasta arată, în majoritatea cazurilor, că procentul de zahăr din sângele dumneavoastră este mai mic decât normal. Vă aflaţi în stare de hipoglicemie.
Dacă ingeraţi o glucidă rea, sub forma unui fursec sau a unor dulciuri oarecare, aceasta va fi transformată foarte repede în glucoză. Prezenţa glucozei în sânge va face să crească procentul de zahăr şi veţi simţi, efectiv, o anumită ameliorare. Dar glucoza din sânge va declanşa automat o secreţie de insulină, care o va face să dispară, restituindu-ne hipoglicemia cu un procent de zahăr şi mai scăzut decât la început. Acesta este, de fapt, fenomenul care va declanşa cursul vicios ce duce negreşit la abuzuri.
Un mare număr de oameni de ştiinţă explică, de altfel, alcoolismul ca fiind consecinţa unei hipoglicemii cronice. De îndată ce alcoolicului îi scade procentul de zahăr din sânge, acesta se simte rău şi este încercat de dorinţa de a bea. Alcoolul este foarte repede transformat în glucoză, procentul de zahăr din sânge se măreşte, iar băutorul simte o mare uşurare. Din nefericire, senzaţia de bine va dispărea foarte rapid, căci insulina va face să scadă şi mai mult procentul de zahăr din sânge.
La câteva minute după ce şi-a terminat primul pahar, alcoolicul resimte o nevoie şi mai mare de a bea altul, pentru a face să dispară – din nefericire, pentru un timp prea scurt – efectele insuportabile ale hipoglicemiei. Astfel, înţelegem mai bine fenomenul de “lipsă”.
Adolescenţii, mari consumatori ai băuturilor foarte dulci, au o curbă glicemică a cărei configuraţie seamănă cu dinţii de ferăstrău, aproape ca la alcoolici. De aceea – medicii americani au constatat acest fapt – situaţia respectivă îi predispune pe tineri la alcoolismul care bântuie, de altfel, din ce în ce mai mult în campusurile universitare. Organismul lor este, întrucâtva, pregătit şi aproape programat pentru a trece de la băuturile răcoritoare la alcool. Acesta este un motiv în plus pentru a atrage atenţia părinţilor asupra riscurilor potenţiale ale abuzului de glucide rele.
Simptomele de hipoglicemie sunt următoarele:
         oboseală bruscă,
         iritabilitate,
         nervozitate,
         agresivitate,
         nerăbdare,
         nelinişte,
         căscat, lipsă de concentrare,
         dureri de cap,
         transpiraţie excesivă,
         palme umede,
         randament şcolar scăzut
         tulburări digestive,
         greţuri,
         dificultăţi în exprimare.
Lista nu este exhaustivă şi, totuşi, este impresionantă. Dar a fi în stare de hipoglicemie nu înseamnă că ai toate aceste simptome. Şi nu înseamnă nici că aceste simptome apar în mod permanent. Unele sunt foarte efemere şi pot dispărea după ce mănânci ceva. Aţi observat, de exemplu, că unele persoane devin treptat nervoase, instabile, chiar agresive, pe măsură ce se apropie ora la care iau masa.
Printre aceste simptome este unul, totuşi, mai frecvent decât, celelalte, pe care l-aţi remarcat, probabil, chiar la dumneavoastră şi la cei din jur: este oboseala.
O caracteristică a epocii noastre este, într-adevăr, generalizarea oboselii.
Cu cât dorm, se distrează şi au mai mult timp liber, cu atât oamenii sunt mai obosiţi. Dimineaţa, când se scoală, sunt deja “istoviţi”, la sfârşitul dimineţii, nu mai pot să reziste. În primele ore ale după-amiezii dorm cu capul pe birou. Este oboseala bruscă de după masa de prânz. La sfârşitul zilei de lucru, îşi epuizează ultimele resurse pentru a se întoarce acasă. Se târăsc, literalmente. Seara nu fac nimic, moţăie în faţa televizorului. Noaptea, îşi caută somnul. Când l-au găsit, a venit timpul să se scoale şi un nou ciclu reîncepe. Atunci, învinovăţesc stresul vieţii moderne, zgomotul, transportul, poluarea, lipsa de magneziu, iar pentru a lupta împotriva acestui fenomen, nu ştiu ce să facă altceva decât să bea cafea tare, să ia vitamine şi săruri minerale sau să facă yoga. În majoritatea cazurilor, oboseala este o problemă de glicemie şi de dezechilibru alimentar.
Procentul de zahăr din sângele contemporanilor noştri este, în mod cronic, anormal de scăzut. Iar această situaţie este consecinţă directă a unei alimentaţii excesiv de bogate în glucide rele. Prea mult zahăr, prea multe băuturi dulci, prea multă pâine albă, prea mulţi cartofi, paste, orez alb şi biscuiţi care generează o secreţie excesivă de insulină.
Mult timp a existat convingerea că numai subiecţii care au tendinţa de a se îngrăşa cu uşurinţă pot fi hipoglicemici. Dar studii recente efectuate în special în Statele Unite, au arătat – în ultimii 10 ani – că şi foarte mulţi oameni slabi sunt afectaţi de hipoglicemie, din cauza consumului excesiv de zahăr şi de glucide rele. Diferenţa dintre cele două categorii se află la nivelul metabolismului: primii se îngraşă, pe când cei din urmă nu: Totuşi, în ceea ce priveşte procentul de zahăr din sânge, fenomenul şi consecinţele sale sunt aceleaşi.
Studiile pun în evidenţă şi faptul că femeile sunt deosebit de sensibile la variaţiile glicemice. Se crede că aceasta ar fi o explicaţie pentru frecventele lor schimbări de dispoziţie. În orice caz, s-a dovedit că depresiile post-natale sunt o consecinţă directă a stării hipoglicemice legate de naştere.
Dacă veţi pune cu seriozitate în practică metoda prezentată în capitolul precedent, veţi putea constata rapid, în afară de pierderea în greutate, şi alte consecinţe pozitive. Veţi regăsi, efectiv, mai multă bucurie de a trăi, mai mult optimism şi vitalitate. Dacă aveaţi stări de oboseală bruscă, nu le veţi mai avea. Veţi fi ca noi, din punct de vedere fizic şi mental.
Suprimând consumul de zahăr şi limitându-l pe cel de glucide rele, deci suprimând orice secreţie excesivă de insulină, procentul de zahăr din sânge se fixează la nivelul său ideal. Organismul îşi regăseşte treptat instinctul de a fabrica el însuşi zahărul de care are nevoie, din grăsimile de rezervă. Numai cu această singură condiţie procentul optim este asigurat.
După opinia medicilor şi a oamenilor de ştiinţă cu care am colaborat, hipoglicemia este una dintre afecţiunile cele mai prost diagnosticate. Căci simptomele sunt atât de numeroase şi variate, încât medicii generalişti nu o admit decât foarte rar. Unul dintre motive ar fi, se pare, o proastă informaţie asupra subiectului, de care învăţământul medical se ocupă doar câteva ore, în toţi anii de studiu.
Dar cel mai bun mod de a şti dacă sunteţi sau nu hipoglicemici este de a pune în practică regulile alimentare enunţate în capitolul precedent. La mai puţin de o săptămână după ce aţi început, veţi constata, cu entuziasm o fenomenală ameliorare a “formei”. Veţi descoperi “această vitalitate pe care o aveaţi în dumneavoastră” şi care – în ciuda consumului de apă minerală medicinală – nu s-a exteriorizat până acum.
De multe ori, oboseala inexplicabilă îşi poate găsi originea în carenţa de vitamine, săruri minerale şi oligo-elemente. Adepţii regimurilor hipocalorice sunt lipsiţi de aceste elemente, datorită cantităţilor mici de alimente ingerate. Fenomenul este accentuat şi de faptul că solul, prea solicitat, este sărăcit de aceste substanţe.
De aceea, pentru a fi în formă, trebuie să mâncaţi fructe, legume, cereale neprelucrate, pâine integrală şi să consumaţi uleiuri vegetale în cantitate mică.
Astfel, veţi avea asigurată raţia corectată de micronutrimente, ceea ce vă garantează o funcţionare optimă a organismului."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu