luni, 3 noiembrie 2014

Cum se face varza murata

Cum se face varza murata?


Pai depinde, daca o pui tu cu sotul, totul bine. Daca puneti varza cu parintii ... s-a terminat:) Asa ne mai dam inca seama de diferentele intre generatii, care nu vor disparea niciodata.

Revenind la varza, ceva nou pentru mine pregatirea verzei murate, se face asa:
Se cumpara varza in functie de cata vreti sa puneti: un borcan, un butoi, un butoias, si, in functie de marimea verzei. Recomandat este sa fie "potrivita". Aveti grija ca potriveala asta nu e cum credeti voi, ci e fix invers. ;).

Trebuie sa vedeti mai intai in ce o sa o puneti, ca sa stiti cam ce dimensiune de varza va trebuie.
Oricum, daca este mai mare si nu intra pe gura borcanului, butoiului, butoiasului, o taiati, in doua sau in patru, dupa cum cere situatia, nu pe toata, ci cateva din total.
Noi am pregatit varza la doua case si am cumparat diferit pentru fiecare, Va prezint doar una dintre ele, dar pozele sunt de la amandoua. Am cumparat asa:

Ingrediente:
circa 15 verze,
sare gronjoasa
apa
o gutuie sau doua
un mar ( daca vreti, noi la una am pus, la una nu )
marar uscat
un porumb
o varza rosie ( iarasi, doar daca vreti, noi am pus la una si la una nu, varza rosie se adauga asa, pentru culoare ).








Mod de preparare:
Se ia butoiul, butoiasul sau borcanul, se clateste bine, se scurge si se aduce aproape de masa de lucru. Pe fundul butoiului se pune mararul, gutuia spalata si taiata in doua sau in 4 si stiuletele de porumb rupt in doua.
Se ia fiecare varza si i se scot foile de deasupra care sunt mai stricate, murdare sau rupte. Se taie cotorul si se scobeste cotorul, ca sa intre mai bine saramura in varza.


















Se aseaza cat mai multe verze in straturi, una peste alta, si cand ramane gol, se taie varza mai mare in doua sau in 4 si se umplu cu ea golurile lasate de verzele intregi. Daca puneti si mar, este momentul sa il spalati, il taiati in 2 sau in 4, si il adaugati printre verze.




Daca vreti, puteti pune sare si in cotorul scobit, noi nu am mai pus la una, ca sa nu fie prea sarata, dar la cealalta am pus.
Apoi se pregateste saramura: la un litru de apa, se pune o lingura cu varf de sare gronjoasa. Amestecati bine, sa se topeasca putin, si adaugati apa cu sare peste varza. Aici, intervin iarasi obiceiurile: la una am pus apa doar jumatate de butoi si am lasat pana maine, ca sa se mai lase varza si sa mai adaugam si varza si apa maine, la alta, am umplut butoiasul cu apa cu sare si maine cand se mai lasa, doar adaugam varza si mai umplem, doar daca mai este necesar cu apa si sare.





Foarte important: dupa ce varza s-a asezat si ati completat cu varza si apa ( maine ), trebuie sa gasiti o greutate pe care sa o puneti peste varza in butoi, in asa fel incat toata varza sa se afle sub zeama si sa nu se ridice. Un lemn greu, o piatra curata, ceva de fier special creat pentru asta, etc.
La ambele modalitati de preparare, numitorul comun mai este si ca se lasa asa varza, o zi doua, dupa aceea se "pritoceste" timp de circa 3 zile la rand.
"Pritocitul" asta se face diferit, la una o sa tragem cu furtunul saramura / zeama de varza intr-un alt recipient si apoi o punem la loc in butoi, in fiecare zi, timp de trei zile, iar la cealalta, suflam cu o teava in butoias ca sa circule zeama de varza, tot in fiecare zi, timp de trei zile.
Acum, sa vedem ce o sa iasa.


Va anunt cum a iesit varza, cand va fi cazul sa o incercam :).
Va doresc mult spor si pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu