joi, 10 ianuarie 2013

Prajitura inteligenta



Prajitura inteligenta



Ingrediente:



9 oua, 
250 g zahar, 
1 pachet unt 
9 linguri faina 
1 pachetel zahar vanilat, 
1 litru lapte dulce rece

Preparare:



Se separa galebenusurile de albusuri (oualele sa fie la temperatura camerei). 

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se omogenizeaza bine si vor avea o culoare alburie (cu mixerul) se adauga faina pana se incorporeaza toata, se pune untul (topit si racit in prealabil). Se adauga laptele si se amesteca bine, compozitia va arata ca o zeama, dar sa nu va speriati.


Se amesteca totul bine si se lasa deoparte. 






Albusurile se bat cu putina sare pana se va obtine o spuma  tare. 

Peste amestecul de galbenusuri de mai sus, se va pune si zaharul vanilat si apoi spuma de albusuri care se va amesteca usor cu cealalta compozitie, nu trebuie amestecata puternic. 


Dati la cuptor la 150 grade celsius timp de ora, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se va pune sus de tot in cuptor, incalzirea se va face numai de jos.

Trebuie tinuta fix o ora si nu trebuie deschis cuptorul




Cuptorul trebuie incalzit in prealabil.


Prajitura se va alege straturi ( de aici si denumirea ): faina se va transorma in blat, oualele in crema si spuma va ramane deasupra si va arata ca un strat de blat deasupra. 





PS: depinde mult de temperatura cuptorului. Daca nu are gradatie, trebuie pus la temperatura cea mai scazuta, iar dupa o ora trebuie sa te uiti daca s-a facut daca nu, o mai lasi 10-15 min.  
  
Reteta preluata de la verisoara mea Mariana. 
Pofta buna tuturor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu