Ingrediente:
1 kg faina
450-500 g untura
1/5 branza telemea
2 oua
½ cub drojdie
Sare
Un iaurt mic
Cascaval 100-150 g
Preparare:
Se amesteca faina, cu untura,
cu branza frecata cu ou ( branza se amesteca separat cu unul din oua si dupa
aceea se adauga la amestecul general), un praf de sare, paharul de iaurt si
drojdie ( drojdia dizolvata in apa ). Se framanta bine tot amestecul de mai
sus, apoi se intinde cu ajutorul unui facalet si se unge cu untura.
Se impatureste in 4 si se baga
la frigider 2- 3 ore ( noi l - am facut seara si am facut saratelele a doua zi
dimineata ).
Se scoate aluatul din frigider,
se intinde din nou, se unge cu ou ( al doilea ou ), se rade cascaval pe
deasupra, se taie in fasii, si se baga la cuptor.
Se tine la cuptor 15-20 min in
functie de cuptor ( trebuie sa se rumeneasca pe deasupra ) .
Spor la gatit!
Reteta preluata de la mama mea si fetele din gasca ei :)
PS: multa lumea foloseste si chimen, noua nu ne place si de aceea nu l-am adaugat la reteta.
Pofta buna!
La bunica (in Ardeal) aluatul se impatureste de 4 ori,adica asa cum ai facut tu, sa il intinzi, sa il ungi cu untura apoi sa il impaturesti, ei fac operatiunea asta de 4 ori, si mereu impaturesc in aceeasi ordine. Un aluat de acest fel, aluat fraged, la bunica stiu ca se foloseste si pt cornulete, daca e dulce, sau pentru pateuri.
RăspundețiȘtergereDa, si asta tot pe principiul asta e facut. Te pup.
RăspundețiȘtergere