Rata umpluta cu sos de portocale
Ingrediente
- o rata
- 70 gr unt
- Pentru umplutura:
- un ficat de rata( cine nu are pune 300 gr ficatei pui)
- 3-4 portocale
- 2 morcovi
- o ceapa mare
- 2 radacini patrunjel
- 1/2 mar
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 legatura marar
- 300 gr ciupercute tocate
- maghiran
- ghimbir proaspat o bucatica
- sare
- piper
- miezul de la doua felii de paine inmuiat in putin lapte
- 1 lingurita boia dulce
- 3 linguri ulei
- tepuse de lemn( pentru frigarui)( eu nu am folosit )
- sfoara alimentara
Mod de preparare
Spalam bine rata, o parlim daca e
cazul.
Masam rata cu sare in jur de zece
minute.
Ficatul taiat bucatele il prajim in
ulei impreuna cu ceapa, apoi adaugam pe rand ingredientele de umplutura
tocate marunt. ( mai putin painea si ghimbirul). Sotam bine in jur de 10
minute.
Lasam putin la racit, stoarcem sucul
de la o portocala si adaugam miezul de paine stors.
Adaugam 40 gr unt ( din total) la
temperatura camerei si amestecam bine compozitia. Mai adaugam putin patrunjel
verde si ghimbirul ras.
Tocam marunt o portocala si o punem
la compozitie. Gata de umplut.
Umplem rata.
Dupa ce umplem rata, incepem sa legam sfoara,
Ungem tava cu unt, punem rata
adaugam si restul de unt cubulete, apoi portocalele deasupra ( pe care le vom
pune abia la jumatatea timpului de stat la cuptor ).
Lasam rata la cuptor in jur de o ora
la 140 grade ( foc mic) pentru a iesi grasimea.
Dupa o jumatate de ora scoatem rata
si o ungem cu zeama din tava peste tot.
Asa vom proceda din jumatate in
jumatate de ora.
Rata va sta la cuptor in jur de 2
ore si jumatate. Ultima ora si jumatate va sta la cuptorul reglat la 180 grade.
La jumatatea coacerii, stoarcem
deasupra suc de portocale apoi decoram rata cu portocalele taiate felii.
O servim cu varza rosie calita sau
cu piure de cartofi..
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu