Tort cu 3 feluri de ciocolata
Verisoara
mea a facut de ziua ei un tort nemaipomenit de bun. Am stat cu o pofta terbila
de el zile intregi dupa ziua ei. Ca sa intelegeti, eu nu mananc tort, deloc
chiar. La nunti, petreceri, etc, tortul meu se duce la sotul meu, nici nu gust.
Nu pt regim, dieta sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu nu imi place.
De data asta, nu stiu ce s-a intamplat, dar mi-a placut extrem,
extrem de mult. De atunci ma tot gandesc sa fac si eu unul, dar eu nu le am cu
gatitul de dulciuri, mai ales de tort, asa ca am tot amanat pana ieri, cand,
fiind astazi Sf Stelian, am zis sa imi fac un cadou de ziua mea - tortul.
Trebuie sa marturisesc ca, daca nu ma ajuta sotul meu, nu il
faceam. Nu ma pricep sa intind cremele uniform, ma enerveaza sa stau sa
cantaresc atatea gramaje si nu am rabdare, imi era teama sa nu imi iasa cremele
prea tari sau prea subtiri si asa mai departe. Deci sotul meu a avut un rol
esential in realizarea acestui tort.
Mai
am ceva de marturisit, reteta este luata de pe net, bineinteles, o sa va dau si
link-ul de unde a luat-o verisoara mea. Doar ca, eu, nu am inteles-o f bine asa
cum era ea aranjata in pagina, asa ca am rearanjat-o eu, dupa intelesul meu. O
redau mai jos:
Ingredientele:
Blat
Ingrediente:
– 60 g migdale pudra
– 100 g zahar pudra (60+40)
– 20 g cacao
– 4 albusuri
– un varf de sare
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180
de grade C (foc potrivit). Amestecati bine pudra de migdale (daca nu
gasiti, macinati fin migdalele pentru a obtine pudra de care avem nevoie) cu 6o
g zahar pudra si cacao. Bateti albusurile spuma cu varful de sare si
adaugati zaharul pudra putin cate putin (cele 40 g). Adaugati apoi treptat si
amestecul de migdale, cacao si zahar pudra.
Turnati compozitia intr-o
forma de tort cu inel detasabil, cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt
si lasati-o la cuptor cca. 13-15 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor,
rasturnati si scoateti hartia. Lasati-l la racit si cand e gata, asezati-l
inapoi in forma.
Crema cu ciocolata neagra
Ingrediente:
– 200 ml smantana dulce
pentru frisca
– 200 g ciocolata amaruie
– 100 ml frisca batuta
Mod de preparare:
Dintre creme, prima data
se face crema cu ciocolata neagra, care va fi primul strat de jos.
Astfel, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga
ciocolata rasa sau rupta in bucatele si se amesteca pana se topeste. Se da
deoparte si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde,
cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider pana
prinde un pic de consistenta. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu
are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea
cu ciocolata de lapte.
Crema de ciocolata cu lapte
Ingrediente:
200 ml smantana dulce
pentru frisca
– 200 g ciocolata cu
lapte
–
2 foi gelatina
– 100 ml frisca batuta
Mod de preparare:
Se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele
2 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 8-10 minute. In acest timp, se
pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte,
rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca
des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg
bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca
energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga
frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si
se niveleaza. Se lasa cca. 30 de minute la rece.
Crema de ciocolata alba
Ingrediente:
– 200 ml smantana dulce
pentru frisca
– 200 g ciocolata alba
–
3 foi gelatina
– 100 ml frisca batuta
Mod de preparare:
Ultima crema e cea de ciocolata
alba, la care veti folosi 3 foite de gelatina inmuiate si scurse, asa cum am
mentionat mai sus. Se pune, asadar, frisca lichida pe foc impreuna cu ciocolata
alba, rupta in bucatele, si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se
adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la
racit si se amesteca cu frisca batuta. Crema alba e cea mai “sensibila”, asa ca va sfatuiesc sa o puneti cu
grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Eu o pun mereu cu lingura, din loc
in loc, pana umple forma, nu o torn. Cremele nu se amesteca intre ele,
daca le asezati in felul asta, pe rand.
Sfat: Puteti sa puneti
gelatina in doua moduri: direct in crema fierbinte sau in crema racita.
Daca crema s-a racit intre timp, puneti gelatina la topit, intr-un bol, in
microunde sau la bain-marie pentru cateva secunde, timp in care amestecati in
ea.
Foarte important: gelatina nu are voie sa dea in clocot!!! Se tine
doar pana se topeste, pana se lichefiaza, dupa care se lasa sa se racoreasca
cca. 1 minut. Se amesteca apoi cu o lingura din crema de ciocolata si de-abia
dupa aceea se toarna peste intreaga cantitate de ciocolata, amestecandu-se
bine. In felul asta, crema nu face cocoloase.
Cel mai simplu, puneti gelatina cand crema este fierbinte, eu asa
am facut.
Acum, in plus fata de
reteta originala, verisoara mea a pus si glazura si am vrut sa pun si eu. Am
lasat-o insa si s-a racit cam tare, a iesit groasa si nu a curs pe tort cum
visam eu, asa ca, am mai facut o data si am pus si pe marginea tortului.
Glazura de ciocolata: topim 50 g ciocolata
neagra cu 50-60 ml smantana pentru frisca, lasam să se raceasca, apoi turnam
peste tort
Tortul se lasa la
frigider peste noapte.
Si am mai adaugat ceva in plus, evident. Deoarece am cumparat mai multe migdale, am hotarat nu doar sa il decorez ci sa il imbrac in migdale. Zis si facut si iata ce a iesit. Il arat de la inceputca sa fie imaginea completa:
Reteta originala, o gasiti aici: Tort-cu-3-feluri-de-ciocolata
Ce sa va mai spun. A iesit foarte bun," tise topeste in
gura" cum zicea bunica mea. Desi pare complicat, este foarte simplu de
facut si merita.
Va doresc pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu