Sotului meu ii place foarte mult ketchup-ul, prin urmare, am cautat o reteta pentru asa ceva, in perioada pregatirilor pentru iarna. Am gasit o reteta foarte interesanta, pe care de altfel am mai completat-o eu putin, pe ici, pe colo, vorba aceea... dupa gust.
Este migaloasa si dureaza, dar merita. A iesit un ketchup foarte bun.
Ingrediente Ketchup din rosii coapte
5 kg rosii
2 bucati ceapa
6 catei usturoi
2 linguri ulei masline (ulei)
1 lingura sare de mare (sare)
1 lingurita coriandru macinat
1 lingurita piper negru macinat
2 linguri zahar brun (zahar)
2 linguri otet de mere (am folosit otet de 9%)
Deoarece nu au incaput toate intr-o tava, eu le-am pus de doua ori la copt, prin urmare, ingredientele de mai sus, le-am pus la jumatate din cantitatea de rosii, circa 2.5 kg. iar la cealalta jumatate de rosii am pus ingredientele inca o data, rezulta ca le-am cam dublat :).
Pe langa asta, am mai adaugat otet balsamic 2 linguri la fiecare tava, usturoi am pus mai mult, asa, la ochi, pentru ca noua ne place foarte mult, ulei de masline am pus mai mult, tot la ochi, peste rosii in tava, piperul, punand o lingurita la jumatate din cantitatea de rosii, a fost cam mult, a iest picant. Daca va place mai putin picant, puneti mai putin piper. Cantitatea de zahar la fel, eu am pus mai mult, mai ales la a doua tava la care am pus si mai putin piper, pt ca sotului meu ii place mai dulce. Asa ca mi-au iesit o sticluta dulce si una picanta, la fix :).
Nu va iese mult, din prima tava a iesit o sticla din aia de bulion Olimpia, iar din a doua, nu s-a umplut o sticluta de Tedi.
Preparare ketchup din rosii coapte:
Rosiile le taiem in patru si le
asezam in tavi tapetate cu hartie de copt. La a doua tava nu am mai pus hartie de copt, deoarece la prima, s-a rupt si s-a amestecat cu rosiile:).
Ceapa curatata se taie bucati, usturoiul se curata, se taie si se presara impreuna cu ceapa peste rosii, se stropeste cu ulei de masline.
Ceapa curatata se taie bucati, usturoiul se curata, se taie si se presara impreuna cu ceapa peste rosii, se stropeste cu ulei de masline.
Punem tava cu rosiile in cuptorul
preincalzit la 180 grade pentru 2 ore si le lasam la copt.
Rosiile coapte impreuna cu ceapa si usturoiul le macinam prin robotul de bucatarie apoi compozitia rezultata se paseaza printr-o sita deasa, sau prin masina de stors rosii, este mult mai rapida procedura si nu se pierde mult din materia prima. La mine nu a mai fost nevoie, dupa ce le-am dat prin robot, nu au avut nici o coaja, nimic, care sa fie necesar sa fie strecurat, asa ca le-am pus direct la fiert.
Rosiile coapte impreuna cu ceapa si usturoiul le macinam prin robotul de bucatarie apoi compozitia rezultata se paseaza printr-o sita deasa, sau prin masina de stors rosii, este mult mai rapida procedura si nu se pierde mult din materia prima. La mine nu a mai fost nevoie, dupa ce le-am dat prin robot, nu au avut nici o coaja, nimic, care sa fie necesar sa fie strecurat, asa ca le-am pus direct la fiert.
Sosul rezultat il punem inapoi la fiert intr-o
cratita, condimentam cu sare, zahar, otet, coriandru si piper si o punem la
fiert.
Amestecam mereu si lasam sa dea cateva clocote dupa care punem in
borcane ketchup-ul.
Borcanele umplute le sterilizam in baie de apa timp de 40
minute dupa care oprim focul si lasam borcanele cu ketchup sa se raceasca in apa.
Reteta am luat-o de pe site, la Bucatareselevesele.ro
Va doresc spor la treaba si pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu