miercuri, 4 martie 2015

ANEXA Nr. 3 - REŢETE CU CIOCOLATĂ

Pentru 6-8 persoane:
Ingrediente
         400 g de ciocolată amară “superioară” (2 batoane),cu  conţinutul de cacao 60-70%
         8 ouă
         1/2 pahar de rom (7 cl)
         1 portocală
         4 linguriţe de cafea solubilă (NESS)
         1 vârf de cuţit de sare
Utilaj
         1 mixer electric
         1 cratiţă mare
         1 răzătoare'
         2 salatiere mari
         1 spatulă
Tăiaţi ciocolata în bucăţele. Puneţi-le în cratiţă. Faceţi 1/2 ceaşcă de cafea foarte tare şi turnaţi-o, împreună cu romul, în cratiţă. Puneţi pe foc cratiţa, fie în bain-marie, fie pe o placă, la flacără foarte mică. Lăsaţi ciocolata la topit. Amestecaţi cu spatula, pentru ca să se lege compoziţia. Dacă aceasta este prea groasă, adăugaţi-i puţină apă.
În timp ce se topeşte ciocolata, radeţi coaja portocalei (numai partea superficială a acesteia).
Puneţi jumătate din coajă în cratiţă şi amestecaţi. Spargeţi ouăle, punând gălbenuşurile într-o salatieră şi albuşurile în cealaltă. Bateţi albuşurile spumă (după ce le-aţi pus sare), pană când se; întăresc bine.
Turnaţi ciocolata în prima salatieră, în care se află ouăle. Amestecaţi bine, până când obţineţi o cremă foarte omogenă. Turnaţi, apoi, această cremă peste albuşuri şi amestecaţi cu spatula, până când compoziţia devine perfect omogenă. Verificaţi bine, să nu rămână particule de albuş, sau să nu fi rămas la fundul vasului ciocolată neamestecată.
Puteţi lăsa spuma în salatieră – după ce îi ştergeţi marginile – sau o puteţi răsturna într-un castron mare, de compot. Înainte de-a o băga în frigider, pudraţi-o pe deasupra cu restul de coajă de portocală.
Pregătiţi spuma cu 5 ore – cel puţin – înainte de-a o servi.
Idealul este s-o faceţi din ajun.
Ingrediente
         400 g de ciocolată amară “superioară” (2 batoane), cu conţinutul de 60-70% cacao
         300 g de unt
         5-7 cl de coniac
         7 ouă
         1 portocală
         4 linguriţe de cafea solubilă
         50 g de făină[1]
Utilaj
         1 mixer electric
         1 cratiţă mare
         1 formă de chec
         1 răzătoare
         1 spatulă
         1 salatieră
Tăiaţi ciocolata în bucăţele şi puneţi-le în cratiţă. Faceţi 1/2 ceaşcă de cafea foarte tare şi turnaţi-o, împreună cu coniacul, în cratiţă. Tăiaţi untul cubuleţe şi adăugaţi-le în cratiţă. Puneţi cratiţa  în bain-marie sau pe o placă, la foc foarte mic. Lăsaţi totul la topit, în timp ce amestecaţi cu spatula, până când obţineţi o pastă foarte cremoasă.
Spargeţi ouăle în salatieră. Bateţi ouăle, turnând treptat făina. Verificaţi să nu rămână cocoloaşe.
Radeţi coaja de portocală şi puneţi jumătate din ce aţi ras în cratiţă (de fapt, portocala este opţională. Dacă nu vă place ciocolata parfumată cu portocală – care este, totuşi, o combinaţie remarcabilă – nu o puneţi; în caz contrar, întrebuinţaţi doar partea superficială a cojii de portocala şi în cantitate foarte moderată).
Folosiţi, de preferinţă, o formă de teflon. Dacă aceasta este prea mică (atenţie: prăjitura creşte cu 20% din volum, în timpul, coacerii), utilizaţi o folie de aluminiu, bine unsă cu unt, ale cărei margini să depăşească mult marginea formei. Pentru ca să fiţi siguri că aţi întins bine untul, topiţi-l şi aplicaţi-l cu o pensulă.
Turnaţi conţinutul cratiţei în salatieră şi amestecaţi bine ouăle şi ciocolata călduţă, până obţineţi o spumă perfect omogenă. Umpleţi forma. Presăraţi-i deasupra restul de coajă de portocală. Băgaţi-o în cuptor la 150°, timp de 35 de minute.
După ce o scoateţi din cuptor, lăsaţi-o să se răcească de tot, la temperatura camerei (3/4 oră).
Când serviţi, tăiaţi felii de maximum 1 cm, pe care le puneţi cu delicateţe pe o farfurie în care aţi adăugat 2-3 linguri de cremă englezească.
Crema englezească la pliculeţ poate fi o soluţie rapidă. Dar trebuie să ştiţi că are zahăr şi amidon.
De aceea, ar fi mai bine să o faceţi acasă, înlocuind zahărul cu un îndulcitor.
Un ultim sfat: dacă puneţi restul de prăjitură la păstrare, în frigider, scoateţi-o cu cel puţin 4 ore înainte de a o consuma, pentru că frigul o face să-şi piardă toată moliciunea.




[1] În raport cu greutatea totală a prăjiturii (circa 1 kg), aceste 50 g de făină nu reprezintă decât 5% glucide, ceea ce poate fi considerat drept neglijabil."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu