duminică, 27 noiembrie 2016

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Tort cu 3 feluri de ciocolata


Verisoara mea a facut de ziua ei un tort nemaipomenit de bun. Am stat cu o pofta terbila de el zile intregi dupa ziua ei. Ca sa intelegeti, eu nu mananc tort, deloc chiar. La nunti, petreceri, etc, tortul meu se duce la sotul meu, nici nu gust. Nu pt regim, dieta sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu nu imi place. 
De data asta, nu stiu ce s-a intamplat, dar mi-a placut extrem, extrem de mult. De atunci ma tot gandesc sa fac si eu unul, dar eu nu le am cu gatitul de dulciuri, mai ales de tort, asa ca am tot amanat pana ieri, cand, fiind astazi Sf Stelian, am zis sa imi fac un cadou de ziua mea - tortul.
Trebuie sa marturisesc ca, daca nu ma ajuta sotul meu, nu il faceam. Nu ma pricep sa intind cremele uniform, ma enerveaza sa stau sa cantaresc atatea gramaje si nu am rabdare, imi era teama sa nu imi iasa cremele prea tari sau prea subtiri si asa mai departe. Deci sotul meu a avut un rol esential in realizarea acestui tort.


Mai am ceva de marturisit, reteta este luata de pe net, bineinteles, o sa va dau si link-ul de unde a luat-o verisoara mea. Doar ca, eu, nu am inteles-o f bine asa cum era ea aranjata in pagina, asa ca am rearanjat-o eu, dupa intelesul meu. O redau mai jos:


Ingredientele:



Blat
Ingrediente:
– 60 g migdale pudra
– 100 g zahar pudra (60+40) 
– 20 g cacao
– 4 albusuri
– un varf de sare

Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Amestecati bine pudra de migdale (daca nu gasiti, macinati fin migdalele pentru a obtine pudra de care avem nevoie) cu 6o g zahar pudra si cacao. Bateti albusurile spuma cu varful de sare si adaugati zaharul pudra putin cate putin (cele 40 g). Adaugati apoi treptat si amestecul de migdale, cacao si zahar pudra.
Turnati compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil, cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt si lasati-o la cuptor cca. 13-15 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati si scoateti hartia. Lasati-l la racit si cand e gata, asezati-l inapoi in forma. 
















Crema cu ciocolata neagra
Ingrediente:
– 200 ml smantana dulce pentru frisca
– 200 g ciocolata amaruie
– 100 ml frisca batuta

Mod de preparare:
Dintre creme, prima data se face crema cu ciocolata neagra, care va fi primul strat de jos. Astfel, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata rasa sau rupta in bucatele si se amesteca pana se topeste. Se da deoparte si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider pana prinde un pic de consistenta. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.















Crema de ciocolata cu lapte
Ingrediente:
200 ml smantana dulce pentru frisca
– 200 g ciocolata cu lapte
– 2 foi gelatina
– 100 ml frisca batuta

Mod de preparare:
Se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 2 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 8-10 minute. In acest timp, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 30 de minute la rece.

  




                            



Crema de ciocolata alba

Ingrediente:
– 200 ml smantana dulce pentru frisca
– 200 g ciocolata alba
– 3 foi gelatina
– 100 ml frisca batuta

Mod de preparare:
Ultima crema e cea de ciocolata alba, la care veti folosi 3 foite de gelatina inmuiate si scurse, asa cum am mentionat mai sus. Se pune, asadar, frisca lichida pe foc impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele, si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. Crema alba e cea mai “sensibila”, asa ca va sfatuiesc sa o puneti cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Eu o pun mereu cu lingura, din loc in loc, pana umple forma, nu o torn. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand.








Sfat: Puteti sa puneti gelatina in doua moduri: direct in crema fierbinte sau in crema racita. Daca crema s-a racit intre timp, puneti gelatina la topit, intr-un bol, in microunde sau la bain-marie pentru cateva secunde, timp in care amestecati in ea. 
Foarte important: gelatina nu are voie sa dea in clocot!!! Se tine doar pana se topeste, pana se lichefiaza, dupa care se lasa sa se racoreasca cca. 1 minut. Se amesteca apoi cu o lingura din crema de ciocolata si de-abia dupa aceea se toarna peste intreaga cantitate de ciocolata, amestecandu-se bine. In felul asta, crema nu face cocoloase.
Cel mai simplu, puneti gelatina cand crema este fierbinte, eu asa am facut. 

Acum, in plus fata de reteta originala, verisoara mea a pus si glazura si am vrut sa pun si eu. Am lasat-o insa si s-a racit cam tare, a iesit groasa si nu a curs pe tort cum visam eu, asa ca, am mai facut o data si am pus si pe marginea tortului. 

Glazura de ciocolata: topim 50 g ciocolata neagra cu 50-60 ml smantana pentru frisca, lasam să se raceasca, apoi turnam peste tort
Tortul se lasa la frigider peste noapte. 














Si am mai adaugat ceva in plus, evident. Deoarece am cumparat mai multe migdale, am hotarat nu doar sa il decorez ci sa il imbrac in migdale. Zis si facut si iata ce a iesit. Il arat de la inceputca sa fie imaginea completa: 











 Sotul meu care este de fapt, marele maestru in aranjamentul acestui tort. 






















Reteta originala, o gasiti aici: Tort-cu-3-feluri-de-ciocolata

Ce sa va mai spun. A iesit foarte bun," tise topeste in gura" cum zicea bunica mea. Desi pare complicat, este foarte simplu de facut si merita. 
Va doresc pofta buna!