luni, 30 martie 2015

Gatind cu mama mea

Mama mea este cea mai buna mama din lume.


Cred ca asta este cel mai des rostita fraza din lume. Si totusi, eu vreau sa o repet la infinit: mama mea, este cea mai buna, cea mai talentata, cea mai rabdatoare, cea mai curajoasa, cea mai desteapta, cea mai zambitoare, cea mai dulce, cea mai cea, este mama mea.

"Gatind cu mama mea" este un proiect pe care l-am gandit special pentru mama mea.

Anul viitor, pe 01 Februarie 2016, mama mea va implini 70 de ani. M-am tot gandit si razgandit, ce i-as putea face cadou, ce as putea face deosebit pentru mama mea in ziua in care va implini 70 de ani.

Eu sunt, ca fiecare dintre noi, mai toata ziua, prinsa cu diversele mele proiecte, cu treaba, petrecem din pacate, prea putin timp impreuna, din ce in ce mai putin, asa ca m-am tot gandit cum sa fac sa stau mai mult cu mama, ce sa facem amandoua? Si intr-o zi mi-a venit ideea, pai gatim.

Eu sunt genul de om pe care nimeni nu il vedea in bucatarie pana acum circa 6 - 7 ani. Am avut pur si simplu cu totul alte prioritati, apoi, in Decembrie 2008, am cumparat o revista cu retete de post pentru mama. Am venit acasa si am vrut sa ii fac o supriza, sa ii gatesc eu o prajitura. Si m-a prins,.. gatitul, placerea pe care o regasesti in bucatarie, relaxarea pe care ti-o da gatitul. Si am ramas, in bucatarie, prinsa, iubind sa gasesc tot felul de idei noi, de retete haioase, surprinzatoare. Pur si simplu, gatit de placere.
Dar imi place sa gatesc singura, daca cineva vine sa imi dea sfaturi sau sa imi mute lucrurile, ma enerveaza teribil, atunci mama nu a vrut sa imi opreasca avantul si m-a lasat in pace, lasandu-si ei, doar placerea de a manca ceea ce gatesc eu, lucru care nu credea ca o sa i se intample vreodata. :)

In ultimul timp, mi-am dat seama ca dorinta mea de a face tot felul de chestii noi si surprinzatoare, cel putin pentru mine, m-a indepartat de la bucataria clasica, de cea de zi cu zi, de o ciorba sau de o mancare de cartofi, mamaliga, oua fierte moi si asa mai departe.

Mama mea gateste nemaipomenit. Sunt sigura ca ati mai auzit si fraza asta si o spuneti si voi de fiecare data, dar mama mea, gateste si mai nemaipomenit, De ce? Pentru ca e mama mea. :)

Si atunci, i-am spus ca vreau sa ma invete tot ce face ea, de la cea mai simpla chestie pe care o stie si pana la cea mai complicata, de la cartofi prajiti, la sarmale, oua umplute si asa mai departe. Si mama a fost de acord. Avem o mica problema insa, mama se trezeste cam atunci cand eu ma culc :) si de obicei cand ma trezesc, totul e gata si toata casa e plina de un miros minunat de mancare proaspat gatita, asa ca o sa trebuiasca sa ma suprapun si pe programul ei cumva, si atunci mi-am dat seama ca va dura aceasta treaba, daca vreau sa invat tot ce stie mama.

Prin urmare, din februarie anul acesta, 2015, am inceput sa colectez retete, o supraveghez, o pozez, o filmez, ii pun mii de intrebari, imi notez si o si ajut cu cate ceva, incercand intre timp sa imi tin si ochii rupti de somn :), deschisi,

Asa ca am un an la dispozitie sa fac acest lucru, sa adun, daca nu toate retele pe care stie ea sa le faca, atunci cat mai multe din ele si aici intervine ideea pentru cadoul ei: voi publica o carte cu retele gatite cu mama mea, iar la 1 Februarie 2016 o sa ii daruiesc cartea dedicata ei la implinirea celor 70 de ani.

Ce ziceti de idee?

marți, 10 martie 2015

Suc natural de portocale

Suc natural de portocale


Reteta practic nu exista. Portocale sa aveti, le decojiti si le puneti in storcatorul de fructe.
Daca va plictisiti si faceti des doar portocale, mai puteti adauga un mar, sau o grefa, etc








Va doresc pofta buna!

luni, 9 martie 2015

Suc natural de sfecla rosie

V-am spus ca "fortez" primavara :)


Fac salate si incercam tot felul de sucuri naturale. Facute in casa. Folosesc in principal storcatorul de fructe primit cadou la concursul cu Caroli.


M-am apucat de tot felul de sucuri pentru ca de la o vreme am inceput sa consumam Chlorella. 
M-am tot documentat, m-am consultat cu sotul si prietenii si am decis sa introducem aceasta alga in alimentatie. Este incredibil ce am citit despre ea, cat bine poate face organismului, mai ales ca este cea mai buna scuza sa beau sucuri de legume. 
Momentan am incercat cu legume, dar am revenit la fructe, nu am avut o mare varietate de legume. Am incercat sa fac suc de varza, nu a avut nici un suc, plus ca gustul a fost ingrozitor. Mai incerc eu.
Sa revin la sucul cu sfecla, am gasit pe net niste idei si am folosit asa:

Ingrediente:
o sfecla rosie ( medie asa, ma vrut sa fac putin sa vad cum este )
un mar
un morcov
o lamaie mica ( la gust, am constatat ca era bine sa fie lamaie mai multa, sfecla are un gust greut )




Am curatat sfecla de coaja si morcovul, marul l-am spalat si l-am lasat intreg, apoi le-am pus in storcator. Am taiat in bucatele sfecla si mrocovul si am avut ceva emotii, ma gandeam ca sunt prea tari si nu au suc. Dar, am avut o surpriza, a iesit foarte bun, sfecla are foarte mult suc, de aceea era bine sa fi pus o lamaie mai mare, a predominat gustul de sfecla.
Oricum, a iesit bun, foarte bun. Am mai adaugat putina zeama de lamaie si mi-a placut. 
Sotul meu e cu dulcele, asa ca el nu a gasit acest suc chiar pe placul lui, o sa caut sa vad cum sa fac si o varianta dulce, poate cu miere, o sa incerc si cand incerc, va anunt.






Pana atunci, incercati si combinatia asta, am inteles ca este deasemenea, foarte bogat in vitamine, acest suc si foarte bun pentru sanatate. 

Pofta buna!

Prima salata zdravana pe 2015

Imi plac foarte mult salatele, a venit vremea pentru ele si nu prea, dar eu "fortez".


Mi-e asa de dor de primavara si de salate si de abia astept sa gasesc urzici, am fost la piata, dar nu am vazut nici urma de ele inca. Acum vre-o doua saptamani erau :).

Sa revin la salata, am avut asa:
rosii
rosii cherry
ceapa verde
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
branza
masline verzi
masline negre
sare
ulei de masline
sunculita taraneasca

Modul de preparare il stiti cu totii: am taiat ceapa mai intai, am frecat cu putina sare apoi am taia si adaugat toate celelalte ingrediente.
Mmmm, a iesit o bunatate.














Faceti salate, sunt foarte bune mai ales in perioada asta a anului, pentru sanatate si sunt extrem de gustoase.
De abia astept sa apara urzicile. Imi doresc sa mananc o saptamana intreaga numai urzici. Urzicile sunt printre putinele "verzituri" care chiar imi plac. Numai ca nu stiu cand apar, asa, multe si mi-e sa nu le ratez ca nu ma duc la piata in fiecare zi.
Daca aflati ca au aparut, va rog sa ma anuntati si pe mine si va multumesc anticipat.

O primavara minunata!

vineri, 6 martie 2015

Acesta a fost stilul de viata din fisierul meu "Ma hranesc"

Acesta a fost stilul de viata din fisierul meu "Ma hranesc"


O sa il recitesc si eu cu ocazia asta. Luati ce va trebuie din articolul asta preluat de mine si transmis aici cu copy paste. Luati ce va place si ce vi se potriveste.

Eu nu o sa mai tin diete, nu are rost deloc, asa cum v-am povestit in articlul meu anterior: Ziua in care m-am hotarat sa renunt definitiv la diete .

O sa incerc sa iau din acest stil de viata ce mi se potriveste mie, fac sport deja de ceva timp, in fiecare zi ( mai scap cate o zi pe sapt, dar in rest, in fiecare zi, minim 20 min).

Va urez mult spor, vointa si mai ales bucurii!

joi, 5 martie 2015

ANEXA Nr. 4 REŢETE DIVERSE

Obiectivul acestei cărţi nu este acela de a vă da o listă impresionantă de reţete, în raport cu conţinutul său.
Metoda pe care am adoptat-o constă tocmai în a vă face să descoperiţi, în mod concret, care sunt principiile alimentare de bază, pentru a vă putea îndeplini obiectivul urmărit.
Rezumând la maximum metoda mea, s-ar putea spune că ea se sprijină pe şase principii.
1. – Teoria caloriilor este falsă. Trebuie să vă debarasaţi de această idee primită de-a gata.
2. – Echilibrul alimentar nu trebuie să se realizeze în cursul unei singure mese, ci pe parcursul tuturor meselor unei zile.
3. – Pentru a slăbi, trebuie să fie evitate anumite amestecuri alimentare incompatibile (glucidele cu lipidele).
4. – Trebuie să vă măriţi consumul de fibre alimentare.
5. – Trebuie să suprimaţi “glucidele rele” şi să nu acceptaţi decât “glucidele bune”.
6. – Trebuie să gestionaţi cu rigurozitate grăsimile, privilegiind “lipidele bune”, astfel încât să preveniţi maladiile cardio-vasculare.
Dacă păstraţi mereu în minte aceste principii, vă va fi uşor să vă organizaţi fiecare masă, indiferent dacă mâncaţi la restaurant sau acasă, după cum vă va fi uşor să alegeţi, din orice carte de bucate reţetele care vă convin. Prin urmare, în acest capitol nu aveţi decât exemple; după aceea, veţi putea face propria dumneavoastră selecţie.
Pentru 4 persoane:
         1 kg de roşii (sau o cutie mare de roşii întregi)
         3-4 cepe mari
         250 g de orez neprelucrat
Tăiaţi ceapa foarte fin şi căliţi-o, la foc mic, în puţină margarină (sau ulei de măsline). Puneţi roşiile într-o cratiţă mare, după ce le-aţi tăiat în bucăţele mici, ca să scadă.
Când ceapa a devenit aurie, poate fi amestecată cu roşiile.
Lăsaţi totul să scadă la foc foarte mic, până ce se obţine un sos puţin consistent.
De asemenea, fierbeţi orezul 1-1,4 ore, în apă cu sare, aşa cum procedaţi cu orezul obişnuit. Serviţi-l fie împreună cu sosul, fie separat.
Această mâncare de orez neprelucrat poate constitui felul de bază al unei mese. Înainte, veţi putea servi o supă de legume. Dar fiţi atenţi la desert: dacă doriţi brânză, alegerea se va limita la brânză de vaci sau la iaurtul cu 0% materii grase. Singurele fructe permise: căpşunile sau zmeura.
Pentru 6 persoane:
         4-5 vinete foarte mari
         500 g umplutură de cîrnaţi
         500 g roşii
         200 g caşcaval ras
         ulei de măsline
         tarhon
Tăiaţi vinetele în cubuleţe. Lăsaţi-le la înăbuşit, pe foc mic, într-o cratiţă sau două, stropindu-le uşor cu ulei de măsline. Amestecaţi mereu, pentru ca vinetele să fie pătrunse uniform.
După ce culoarea vinetelor s-a schimbat complet, săraţi, piperaţi şi puneţi totul într-un vas mare. Băgaţi-l în cuptor şi lăsaţi-l circa 40 de minute la 150°.
Între timp, lăsaţi roşiile la înăbuşit, ca în reţeta precedentă. Puneţi carnea pentru cârnaţi pe foc, separând bine toate bucăţile, în timpul preparării.
Când vinetele sunt aproape gata, adăugaţi carnea de cârnaţi şi sosul de roşii, obţinând un amestec uniform.
Presăraţi caşcaval ras şi tarhon pe deasupra.
Băgaţi din nou la cuptor, timp de 15 minute, pe grătarul mediu. Vinetele gratinate sunt un fel de mâncare care poate constitui esenţialul unei mese. Deoarece are carne (lipide-protide), veţi putea încheia cu brânză sau un produs lactat.
Evitaţi fructele, cu excepţia pepenelui galben şi a căpşunilor.
Următoarele două reţete sunt mai rafinate, dar la fel de uşor de preparat. Ele sunt un bun exemplu de ceea ce se cheamă “noua bucătărie”, uşor de pregătit acasă. Pot fi un remarcabil antreu la o masă mai deosebită (recepţie, o reuniune în familie etc.).
Pentru 4-6 persoane:
         200 g de ton la cutie, în suc propriu
         200 g de smântână
         4 ouă
         2 linguri de pătrunjel tocat
Pentru sos:
         4 fire de praz (partea albă)
         200 g de smântână
         20 g de unt; sare şi piper.
Ungeţi cu unt o formă de chec.
Pasaţi tonul cu mixerul, bateţi ouăle şi adăugaţi-le, împreună cu smântâna, în vas. Săraţi, piperaţi, puneţi pătrunjelul.
Încălziţi cuptorul, în prealabil, la 180 (Termostat 7).
Turnaţi compoziţia în formă şi băgaţi-o la cuptor, în bain-marie, timp de 35 de minute.
Prepararea sosului de praz:
Spălaţi prazul. Înăbuşiţi-i partea albă în unt, la foc foarte mic, şi acoperiţi-l timp de 20 de minute, după ce l-aţi sărat şi piperat. Pasaţi-l cu mixerul. Adăugaţi smântâna, apoi, înainte de a-l servi, încălziţi-l la foc foarte mic, pe o placă.
Serviţi flanul scos din formă, cald, cu sosul.
Notă: Pentru variaţie, puteţi înlocui tonul cu alt peşte (somon etc.).
Pentru 5 persoane:
         1 kg de peşte (mihalţ), socotind 200 g de persoană
         6 ouă
         1 cutie mică de paste de tomate
         2 lămâi
Fierbeţi peştele în apă cu zarzavat de supă. Nu puneţi peştele înăuntru decât atunci când apa a început să bolborosească. Adăugaţi sucul celor două lămâi şi coaja lor, în timpul fierberii.
Lăsaţi-l să fiarbă încet 20 de minute.
Scurgeţi şi presaţi peştele cu mâna, pentru ca să nu mai rămână deloc apă. Scoateţi-i şira spinării. Apoi, puneţi-l într-o formă de prăjituri sau de sufleu, bine unsă cu unt.
Bateţi ouăle omletă, adăugaţi pasta de tomate, săraţi, piperaţi, turnaţi totul peste peşte.
Lăsaţi-l în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit (150). Serviţi-l la rece, cu maioneză, după ce l-aţi scos din formă.
Pentru a “spori” maioneza, adăugaţi-i un albuş bătut spumă.
Notă: Acest fel se prepară din ajun şi trebuie să rămână la frigider minimum o jumătate de zi.
Pentru 4-5 persoane:
         300 g de brânză de vaci cu 0% materii grase
         150 g de caşcaval ras
         4 gălbenuşuri
         4 albuşuri bătute spumă
         sare, piper
1. – Amestecaţi brânza, caşcavalul ras şi gălbenuşurile. Săraţi şi piperaţi.
2. – Bateţi albuşurile spumă foarte tare. Amestecaţi cele două compoziţii şi puneţi-le într-o formă de sufleu cu diametrul de 20 cm minimum.
Coaceţi în cuptorul încălzit (225 sau termostat 7) timp de 30-40 minute.
Mâncaţi-l fără întârziere.
Variantă: Puteţi adăuga, în compoziţia Nr. 1,100 g de şuncă slabă sau 115 g de ciuperci pasate cu mixerul.
(Se poate prepara şi cu vinete, dovlecei, ardei graşi etc.)
Pentru 4-5 persoane:
         6 roşii mari
         400 g de came (umplutură de cârnaţi)
         300 g de ciuperci
         1 ceapă
         2 linguri de brânză de vaci cu 0% materii grase
         sare, piper
         opţional: usturoi şi pătrunjel
Prăjiţi carnea într-o tigaie, eventual săraţi şi piperaţi. Tăiaţi ceapa mărunt şi pasaţi-o cu mixerul.
Faceţi acelaşi lucru cu ciupercile, după ce le-aţi spălat, pentru a obţine un piureu.
Amestecaţi ceapa cu ciupercile şi înăbuşiţi-le la foc moale, într-o tigaie unsă uşor cu ulei de măsline. Săraţi foarte puţin.
Tăiaţi în două roşiile, pe lăţime. Aşezaţi-le într-un vas uns cu puţin ulei de măsline. Coaceţi-le în cuptorul încălzit, timp de 30 de minute. Faceţi un amestec omogen din carnea pentru cârnaţi şi 2/3 din piureul de ciuperci. Repartizaţi uniform amestecul peste roşiile scoase din cuptor.
Folosiţi 1/3 din piureul de ciuperci pentru a-l pune peste roşii, ca şi cum ar fi pesmet. Dacă veţi dori, puteţi adăuga usturoi şi :pătrunjel fin tocat.
Băgaţi-le în cuptorul foarte încins, timp de 30-40 minute.
Coaceţi, eventual, pe grătar, plasând platoul la mijlocul cuptorului, pentru ca să nu se ardă compoziţia.
Pentru 6 persoane:
         2 kg de vinete mijlocii
         1 ceapă mare tocată
         1 kg de came tocată (vacă sau miel)
         1/2 pahar de vin alb
         1 kg roşii curăţate de coajă şi tăiate
         pătrunjel tocat
         ulei de măsline
Tăiaţi vinetele în rondele subţiri, săraţi-le şi lăsaţi-le să stea timp de o oră.
Înăbuşiţi ceapa cu 2 linguri de ulei de măsline apoi adăugaţi carnea tocată.
Separaţi carnea, cu furculiţa, în timp ce se rumeneşte.
Adăugaţi roşiile, vinul, pătrunjelul. Săraţi şi piperaţi.
Lăsaţi totul la înăbuşit timp de 45 de minute.
Clătiţi vinetele şi scurgeţi-le. Prăjiţi-le uşor pe ambele părţi, în uleiul de măsline.
Ungeţi un vas termorezistent. Puneţi straturi alternative de vinete şi de carne cu roşii.
Presăraţi deasupra brânză rasă.
Băgaţi musacaua în cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.
Pentru 6-8 persoane:
         100 g de brânză de vaci cu 0% materii grase
         1 cutie de ton natur (400 g net)
         1 plic de gelatină
         25 cl de vin alb
         1 lingură de ulei de măsline presat la rece
         1 lingură de pătrunjel tocat
         1 linguriţă rasă, de sare
         piper
         muştar
Pentru ornamentare:
         rondele de ou fiert
         rondele de roşii
         salată verde, pătrunjel
Preparaţi aspicul conform modului de folosire înscris pe cutie,  înlocuiţi jumătatea de pahar de apă cu vin alb.
Scurgeţi tonul şi fărâmiţaţi-l (folosiţi, eventual, un tocător).
Amestecaţi bine tonul, muştarul, uleiul, pătrunjelul, sarea, piperul, oţetul.
Când gelatina ajunge la temperatura camerei (după circa 1/2 oră), adăugaţi tonul şi brânza, apoi amestecaţi-le.
Turnaţi compoziţia într-o formă de chec unsă uşor cu ulei.
Lăsaţi-o 2-3.ore la frigider, ca să se închege.
Scoateţi-o din formă si serviţi-o pe foi de salată, ornamentată cu roşu, ouă fierte şi pătrunjel.
Adăugaţi un sos la alegere (sos verde sau maioneză).
Pentru 8 persoane:
         2 castraveţi de circa 500 g fiecare
         750 g de brânză de vaci cu 0% materii grase, bine scursă
         10 foi de gelatină
         sucul de la o jumătate de lămâie
         50 cl de apă
         1 ceapa rasă foarte fin sau pasată cu mixerul
         1/4 căţel de usturoi ras foarte fin
         sare, piper, coriandru
Radeţi fin cei doi castraveţi şi păstraţi 1/4 dintr-unul, pentru ornamentare. Săraţi-i, lăsaţi-i să se scurgă într-o strecurătoare, timp de 40 de minute, svântaţi-i bine cu hârtie absorbantă.
Înmuiaţi gelatina m apă rece apoi dizolvaţi-o treptat, la cald, în cei 50 cl de apă.
Amestecaţi brânza de vaci, castraveţii, gelatina topită, ceapa, lămâia, usturoiul şi condimentele.
Ungeţi uşor, cu ulei de măsline, pereţii unei forme încăpătoare. Tapisaţi-o cu felii fine de castraveţi.
Turnaţi în ea compoziţia. Acoperiţi-o cu feliile rămase. Lăsaţi-o să se închege, la rece, minimum două ore şi jumătate.
Scoateţi-o din formă şi terminaţi ornarea cu felii de roşii, foi de salată etc.
Serviţi-o, dacă vreţi, cu un sos mai mult sau mai puţin condimentat, în funcţie de gustul dumneavoastră.
Pentru 8-10 persoane:
         1 conopidă mare
         100 g de brânză de vaci cu 0% materii grase
         1/2 pahar de lapte praf smântânit, foarte onctuos, aproape ca o cremă, şi foarte omogen
         6 ouă
         sare, piper
Puneţi conopida (după ce aţi rupt-o în bucheţele, aţi spălat cu apă şi oţet şi aţi scurs-o) în apă clocotită. Săraţi-o. Lăsaţi-o să mai fiarbă 5 minute după ce apa a început din nou să clocotească. Scoateţi-o şi scurgeţi-o.
Faceţi din ea un piureu (eventual pasaţi conopida cu mixerul). Amestecaţi-o cu brânza, laptele, ouăle, sarea şi piperul.
Amestecaţi bine totul şi turnaţi compoziţia într-o formă unsă, în prealabil, cu unt.
Lăsaţi-o la copt circa 1 oră, în bain-marie; temperatura cuptorului este de 200 (Termostat 5/6).
Scoateţi-o din formă la un sfert de oră după ce aţi luat-o din cuptor. Serviţi-o cu un sos de roşii.
Acest fel se poate mânca rece sau călduţ (la temperatura camerei).
Pentru 8-10 persoane:
         500 g de căpşuni
         100 g de brânză de vaci cu 0% materii grase, bine scursă
         5 albuşuri
         2 linguri de suc de lămâie
         5-6 linguri de îndulcitor (praf)
Pasaţi căpşunile cu mixerul sau faceţi un piureu, cu ajutorul unui tocător. Bateţi albuşurile spumă.
Amestecaţi căpşunile, albuşul, brânza de vaci şi edulcorantul, până ce compoziţia este aproape omogenă.
Adăugaţi sucul de lămâie şi turnaţi amestecul într-o formă unsă, în prealabil, cu ulei.
Puneţi totul în congelator, timp de 6-7 ore, aproximativ. Scoateţi căpşunile cu 1/2 oră înainte de a fi consumate.
Pentru a ieşi mai uşor, treceţi forma pe sub un curent de apă călduţă.
Serviţi-le cu un sos; decoraţi cu căpşuni tăiate în două.
Sosul: amestecaţi cu mixerul 300 g de căpşuni, împreună cu 2 linguri de edulcorant praf şi cu sucul de la 1/2 lămâie.
Pentru 5-6 persoane:
         500 g de zmeură
         4 gălbenuşuri
         30 cl de lapte
         6 linguri de edulcorant praf
         3 foi de gelatină alimentară
Înmuiaţi foile de gelatină în apă rece.
Într-o cratiţă, bateţi gălbenuşurile şi adăugaţi laptele. Puneţi compoziţia pe foc moale şi lăsaţi-o să se îngroaşe, până când se ia pe spatulă. Luaţi-o de pe foc.
Amestecaţi cu mixerul zmeura, pentru a obţine un piureu; adăugaţi îndulcitorul. Scurgeţi gelatina şi dizolvaţi-o în crema caldă. Amestecaţi zmeura cu crema.
Turnaţi amestecul în forma unsă uşor cu ulei şi lăsaţi-l să se închege, la frigider, timp de cel puţin 12 ore.
Serviţi-l rece cu sos de zmeură.
Sosul: pasaţi cu mixerul 300 g de zmeură, adăugaţi sucul-de lămâie şi 3/4 lingură de edulcorant.
"

miercuri, 4 martie 2015

ANEXA Nr. 3 - REŢETE CU CIOCOLATĂ

Pentru 6-8 persoane:
Ingrediente
         400 g de ciocolată amară “superioară” (2 batoane),cu  conţinutul de cacao 60-70%
         8 ouă
         1/2 pahar de rom (7 cl)
         1 portocală
         4 linguriţe de cafea solubilă (NESS)
         1 vârf de cuţit de sare
Utilaj
         1 mixer electric
         1 cratiţă mare
         1 răzătoare'
         2 salatiere mari
         1 spatulă
Tăiaţi ciocolata în bucăţele. Puneţi-le în cratiţă. Faceţi 1/2 ceaşcă de cafea foarte tare şi turnaţi-o, împreună cu romul, în cratiţă. Puneţi pe foc cratiţa, fie în bain-marie, fie pe o placă, la flacără foarte mică. Lăsaţi ciocolata la topit. Amestecaţi cu spatula, pentru ca să se lege compoziţia. Dacă aceasta este prea groasă, adăugaţi-i puţină apă.
În timp ce se topeşte ciocolata, radeţi coaja portocalei (numai partea superficială a acesteia).
Puneţi jumătate din coajă în cratiţă şi amestecaţi. Spargeţi ouăle, punând gălbenuşurile într-o salatieră şi albuşurile în cealaltă. Bateţi albuşurile spumă (după ce le-aţi pus sare), pană când se; întăresc bine.
Turnaţi ciocolata în prima salatieră, în care se află ouăle. Amestecaţi bine, până când obţineţi o cremă foarte omogenă. Turnaţi, apoi, această cremă peste albuşuri şi amestecaţi cu spatula, până când compoziţia devine perfect omogenă. Verificaţi bine, să nu rămână particule de albuş, sau să nu fi rămas la fundul vasului ciocolată neamestecată.
Puteţi lăsa spuma în salatieră – după ce îi ştergeţi marginile – sau o puteţi răsturna într-un castron mare, de compot. Înainte de-a o băga în frigider, pudraţi-o pe deasupra cu restul de coajă de portocală.
Pregătiţi spuma cu 5 ore – cel puţin – înainte de-a o servi.
Idealul este s-o faceţi din ajun.
Ingrediente
         400 g de ciocolată amară “superioară” (2 batoane), cu conţinutul de 60-70% cacao
         300 g de unt
         5-7 cl de coniac
         7 ouă
         1 portocală
         4 linguriţe de cafea solubilă
         50 g de făină[1]
Utilaj
         1 mixer electric
         1 cratiţă mare
         1 formă de chec
         1 răzătoare
         1 spatulă
         1 salatieră
Tăiaţi ciocolata în bucăţele şi puneţi-le în cratiţă. Faceţi 1/2 ceaşcă de cafea foarte tare şi turnaţi-o, împreună cu coniacul, în cratiţă. Tăiaţi untul cubuleţe şi adăugaţi-le în cratiţă. Puneţi cratiţa  în bain-marie sau pe o placă, la foc foarte mic. Lăsaţi totul la topit, în timp ce amestecaţi cu spatula, până când obţineţi o pastă foarte cremoasă.
Spargeţi ouăle în salatieră. Bateţi ouăle, turnând treptat făina. Verificaţi să nu rămână cocoloaşe.
Radeţi coaja de portocală şi puneţi jumătate din ce aţi ras în cratiţă (de fapt, portocala este opţională. Dacă nu vă place ciocolata parfumată cu portocală – care este, totuşi, o combinaţie remarcabilă – nu o puneţi; în caz contrar, întrebuinţaţi doar partea superficială a cojii de portocala şi în cantitate foarte moderată).
Folosiţi, de preferinţă, o formă de teflon. Dacă aceasta este prea mică (atenţie: prăjitura creşte cu 20% din volum, în timpul, coacerii), utilizaţi o folie de aluminiu, bine unsă cu unt, ale cărei margini să depăşească mult marginea formei. Pentru ca să fiţi siguri că aţi întins bine untul, topiţi-l şi aplicaţi-l cu o pensulă.
Turnaţi conţinutul cratiţei în salatieră şi amestecaţi bine ouăle şi ciocolata călduţă, până obţineţi o spumă perfect omogenă. Umpleţi forma. Presăraţi-i deasupra restul de coajă de portocală. Băgaţi-o în cuptor la 150°, timp de 35 de minute.
După ce o scoateţi din cuptor, lăsaţi-o să se răcească de tot, la temperatura camerei (3/4 oră).
Când serviţi, tăiaţi felii de maximum 1 cm, pe care le puneţi cu delicateţe pe o farfurie în care aţi adăugat 2-3 linguri de cremă englezească.
Crema englezească la pliculeţ poate fi o soluţie rapidă. Dar trebuie să ştiţi că are zahăr şi amidon.
De aceea, ar fi mai bine să o faceţi acasă, înlocuind zahărul cu un îndulcitor.
Un ultim sfat: dacă puneţi restul de prăjitură la păstrare, în frigider, scoateţi-o cu cel puţin 4 ore înainte de a o consuma, pentru că frigul o face să-şi piardă toată moliciunea.




[1] În raport cu greutatea totală a prăjiturii (circa 1 kg), aceste 50 g de făină nu reprezintă decât 5% glucide, ceea ce poate fi considerat drept neglijabil."

marți, 3 martie 2015

ANEXA Nr. 2 CLASIFICAREA ALIMENTELOR PERMISE FAZA II MENŢINEREA ECHILIBRULUI PONDERAL

ANTREURI
FELUL PRINCIPAL
LEGUME
DESERTURI
(PATEU DE) FICAT DE GÂSCĂ
CARNE (orice fel)
ROŞII
ZMEURĂ

MEZELURI
SPANAC
CĂPŞUNI
OUĂ
PEŞTE (orice fel)
ANDIVE
PEPENE GALBEN
MEZELURI
PASĂRE
SALATĂ VERDE
IAURT
SALATE:
IEPURE
CRESON
BRÂNZĂ DE VACI
– ROŞII
HOMAR
FETICĂ
BRÂNZETURI
–FASOLEVERDE
LANGUSTĂ
PĂPĂDIE
BRÂNZĂ DE CAPRĂ
–ANDIVE
OUĂ
VINETE

– NUCI

ŢELINĂ
BRÂNZĂ CANTAL
– CASTRAVEŢI
PENTRU GARNITURI:VARZĂ

BAVAREZĂ
– CONOPIDĂ
UNT
CONOPIDĂ
ŞARLOTĂ
– CIUPERCI
ULEI DE MĂSLINE
VARZĂ ACRĂ
SPUMĂ DE CIOCOLATĂ
RIDICHI
ULEI DE ARAHIDE
FASOLE VERDE

PRAZ
MARGARINĂ
NAP
ÎNGHEŢATĂ DE FRUCTE
SALATĂ VERDE
MAIONEZĂ
PRAZ

MORCOVI
SOS BEARNEZ
MORCOVI
SUFLEU DE:
ŢELINĂ
SARE
ARDEI GRAS
– ZMEURĂ
INIMĂ DE PALMIER
PIPER
DOVLECEI
– CĂPŞUNI

MUŞTAR
BROCCOLI
– MURE
AVOCADO
CEAPĂ
BULB DE MĂRAR
– COACĂZE
TON
USTUROI
MĂCRIŞ

SOMON PROASPĂT
CEAPĂ VERDE (ARBAGIC)
CIUPERCI

SOMON AFUMAT

SALSIFI

SARDELE
VERDEŢURI
LINTE

SCOICI

BOB

CRAB

MAZĂRE

CREVEŢI

FASOLE USCATĂ

LANGUSTINE

NĂUT

HOMAR



LANGUSTĂ



STRIDII*



SCOICI SAINT-JACQUES*



NOTĂ: Toate alimentele care au asterisc sunt permise doar dacă sunt mâncate într-o cantitate moderată.
"