vineri, 31 ianuarie 2014

Kaiserschmarrn



Kaiserschmarrn



Cantitati pentru 1-2 persoane:
3 oua 
3 linguri cu varf de faina 
o cana cu lapte ( 200 ml ) 
o priza de sare 
o "nuca" de unt 
stafide 
zahar pudra 


Batem ouale cu mixerul pana devin spumoase.
Adaugam faina in ploaie, amestecand cu telul pana rezulta un aluat omogen, peste care adaugam laptele, continuand sa amestecam, si apoi sarea. Va rezulta un aluat asemanator celui de clatite... poate putin mai gros.
Punem untul intr-o tigaie antiaderenta, iar cand este topit, turnam aluatul. Esential este sa lasam focul mic. Punem un capac. Nu amestecam!
Cand incep sa se ridice marginile de la aluat, il intoarcem ca pe o clatita cu o paleta de bucatarie. Mai punem capacul pentru 1-2 minute.
Dupa aceasta operatie, nu mai avem nevoie de capac, asa ca il indepartam, si taiem compozitia in tigaie ( teoretic cu o furculita, practic daca folositi o tigaie antiaderenta cu un instrument care nu zgarie teflonul ), prin rupere.
Lasand inca tigaia pe foc, adaugam zaharul pudra si stafidele ... si mai tinem inca jumatate de minut, pana se caramelizeaza putin zaharul ... si ... gata. Dupa ce il punem in farfurie, putem sa adaugam putin zahar pudra pentru aspect.
Se serveste impreuna cu mere pasate, gem de prune sau fructe de padure ... si tot ca si o recomandare ( pentru adulti )... un paharel de Marsala dry... ar merge de minune !
 Va doresc pofta buna!

joi, 30 ianuarie 2014

Tort de pere si ciocolata


Tort de pere si ciocolata
Ingrediente
Biscuiti: 100 gr
Unt: 170 gr
Ciocolata pentru topit: 200 gr
Faina: 200 gr
Praf de copt: ½ plic
Pere: 7 (aprox. 700 gr)
Oua: 4
Vin alb: 350 gr
Zahar: 100 gr



Preparare
Curatati perele de coaja (1), taiati-le in patru, curatati semintele si partea dura de pe mijloc (2) apoi asezati bucatile intr-o cratita. 


Turnati peste acestea vin alb si lasati la marinat cel putin 20 minute (3).  Puneti cratita pe foc mic si lasati pana ce lichidul se va evapora complet (4).

 


Intre timp, taiati ciocolata fondanta (5), puneti-o la topit: cel mai bine se topeste ciocolata in aburi (bain marie). Iti trebuie doua vase: unul mai mare, in care vei pune apa la incalzit, si unul mai mic, pe care il vei pune deasupra celuilalt, in care vei pune bucatelele de ciocolata.Vasul cu ciocolata il vei pune deasupra celuilalt, dar ai grija sa nu-l pui in apa, ciocolata trebuie sa se topeasca in aburul produs de apa care fierbe, daca nu, se va transforma in serbet.
Adaugati 100 gr de unt taiat bucatele (6) si amestecati pana totul devine o crema fina. Luati de pe foc si lasati la racit.

 
 
 

Mixati restul de unt cu 50 gr de zahar si cu galbenusurile, pana obtineti o crema omogena (7), apoi adaugati crema de ciocolata care intre timp s-a racit (8). Varsati compozitia obtinuta intr-un vas incapator (9).
 
 
 

Peste compozitie se adauga biscuitii amaretti sfaramati (10), faina si praful de copt (11).
Bateti albusurile spuma, incorporati in acestea restul de zahar si continuati sa mixati pentru alte cateva secunde. Incorporati delicat (cu o lingura) albusurile in compozitia de ciocolata si amaretti (12).
 
 
 
 
   
Impartiti compozitia in doua, prima parte o varsati intr-o tava rotunda tapetata cu unt si faina (13), de diametru 22-23 cm, acoperiti crema cu pere (14-15) si reacoperiti cu restul de crema (16-17). 

 
 
 
 
 
 

Puneti in cuptor preincalzit la 180pentru 40 minute. Cand este gata, lasati tortul 10 minute in tava pentru a se raci si pentru a nu se lasa. Dupa ce se scate din tava (18) se pulverizeaza cu zahar pudra si se serveste.

 
 
 
 
 
 

  Va urez pofta buna!